Barna stârneşte liderii UDMR. Gafă taxată rapid de liderul senatorilor, Cseke Attila

Dan Barna, usr plus

Liderul senatorilor UDMR, Cseke Attila, a reacţionat la puţin timp după ce copreşedintele Alianţei USR-PLUS, Dan Barna, a propus ca liderii celor trei formaţiuni care negociază formarea unei coaliţii de guvernare de centru-dreapta să ocupe funcţii de vicepremieri.

Amintim că Barna a transmis presei din România că s-ar putea ajunge la deblocarea negocierilor pentru formarea noului guvern dacă Ludovic Orban şi Hunor Kelemen ar fi de acord să fie vicepremieri alături de el, iar Cătălin Drulă să devină noul preşedinte al Camerei Deputaţilor. Cu toate că a fost de acord cu ideea, Attila a avut câteva obiecţii.

Liderul senatorilor UDMR consideră că Barna încă nu s-a maturizat politic din moment ce a preferat să anunţe această propunere în presă înainte s-o discute cu părţile implicate. Astfel, Cseke Attila a precizat că demersul preşedintelui USR nu are menirea de a consolida încrederea între cele formaţiuni (PNL, Alianţa USR-PLUS, UDMR).

Attila: „Anunţul prin presă este o modalitate greşită.”

Într-un interviu acordat Agerpres, Attila a declarat marţi că propunerea făcută prin intermediul presei de copreşedintele Alianţei USR-PLUS nu ajută deloc, ba din contră, contribuie la scăderea încrederii între cele 3 partide. „UDMR a anunţat şi ieri, la consultările cu preşedintele republicii, şi rămânem consecvenţi acestei idei - de a vedea o formulă posibilă şi stabilă de guvernare, o majoritate de centru-dreapta (...) PNL, USR PLUS şi UDMR.

Nu ne-am schimbat punctul de vedere. Anunţul preşedintelui USR, din acest punct de vedere, deşi pare a fi o propunere de soluţie, nu vine să ajute, să consolideze încrederea între aceste formaţiuni politice. Anunţul prin presă, o propunere de soluţionare prin presă, fără a discuta în prealabil cu eventualii viitorii parteneri de coaliţie, este o modalitate greşită de a încerca să te poziţionezi într-un anumit lucru”, a spus Cseke Attila.

Reprezentantul comunităţii maghiare ar fi preferat ca Barna să recurgă la o întânire cu liderii UDMR şi astfel să fi discutat toate detaliile acestui anunţ înainte de lansarea propriu-zisă: „Aceste chestiuni trebuie discutate în interior şi în momentul actual şi în următorii patru ani, dacă aceasta coaliţie se formează, pentru că noi credem că o coaliţie trebuie să funcţioneze pe patru ani.”

UDMR şi-a pierdut încrederea în Alianţa USR-PLUS?

„Evident că fiecare partener, fiecare parte poate veni cu propuneri de soluţii, nu e nimic greşit aici, dar modalitatea de anunţare a acestora, fără a te consulta cu ceilalţi parteneri, este o modalitate greşită şi care nu duce la consolidarea încrederii între aceste formaţiuni politice. Şi, din acest punct de vedere, credem că cel mai rău lucru care s-a întâmplat cu acest anunţ este acesta că dă mesajul unei neîncrederi.

Preşedinţii acestor formaţiuni sunt oameni cu experienţă politică, maturi, care se pot întâlni fără probleme să discute propuneri de soluţii, dacă unul dintre viitorii parteneri are o asemenea propunere. Dar nu e bine să le anunţi în presă şi să încerci astfel să te poziţionezi fără a te consulta cu ceilalţi. În ceea ce priveşte UDMR, noi nu am auzit de o astfel de propunere, nu ni s-a comunicat o astfel de propunere”, a mai completat Cseke Attila. De altfel, şi Ludovic Orban a reacţionat în aceeaşi manieră, susţinând că Barna trebuia să se aşeze la masa discuţiilor cu partenerii din PNL şi UDMR.

„Îi propun lui Ludovic Orban şi lui Kelemen Hunor să intrăm împreună în acest Guvern ca vicepremieri, dând în felul acesta un exemplu fără precedent de ceea ce înseamnă responsabilitate pentru viitorul României. Un Guvern în care premierul - care va fi acela - va avea ca vicepremieri liderii celor trei partide din coaliţie va fi un Guvern care arată serios, va fi un Guvern care va fi credibil şi va fi un Guvern care nu va mai avea nevoie de comitete şi comisii colaterale pentru luarea unor decizii.

Va fi un Guvern prin care le transmitem românilor că suntem concentraţi pentru ceea ce înseamnă pandemie, că suntem concentraţi pe ceea ce înseamnă găsirea unor soluţii pentru locurile de muncă, că suntem concentraţi pe ceea ce înseamnă o coaliţie stabilă, asumată de adevărat de cele trei forţe politice şi nu o coaliţie de conjunctură sau întâmplătoare”, declarase Dan Barna marţi, la Parlament, în faţa jurnaliştilor.

sursa: agerpres.ro