O barjă s-a scufundat în Dunăre, în această dimineaţă, în zona localităţii Hârşova. Incidentul a avut loc în jurul orei 4.00, la o distanţă de aproximativ 50 metri faţă malul stâng al Dunării. Barja avea la bord peste 900 de tone de fosfaţi.
Prefectul judeţului Constanţa, Claudiu Iorga-Palaz a declarat că nava era sub pavilion moldovean şi se îndrepta spre una din ţările din fosta Iugoslavie.
Barja făcea parte din convoiul împingătorului Orion, care naviga de la Izmail în amonte. Aceasta transporta 946 de tone de fosfaţi, conform Administraţiei Naţionale "Apele Române".
Din convoi făceau parte opt barje.
Reprezentanţii Administraţiei Naţionale "Apele Române" au precizat, în cadrul unui comunicat de presă, că s-a transmis deja o solicitare de informare către Ucraina pentru a se oferi mai multe detalii despre modul în care era ambalată substanţa de pe vas.
"Substanţa este folosită în agricultură, dar trebuie vorbit cu proprietarul pentru a stabili exact natura încărcăturii", a declarat în această dimineaţă, la RTV, prefectul Constanţei la RTV.
Zona a fost asigurată, iar pescuitul a fost interzis în zona Hârşova.
Localităţile aflate în aval, din judeţele Brăila, Galaţi şi Constanţa, precum şi ţările vecine, Republica Moldova şi Ucraina, au fost avertizate.
La Brăila, unda de poluare este aşteptată în jurul orei 18.00, au precizat reprezentanţi de la Apele Române, filiala Brăila.
Până în acest moment nu au fost primite rezultatele analizelor probelor de apă.
Ultima alertă privind poluarea pe Dunăre a fost dată în urma accidentului ecologic din Ungaria, din toamna acestui an.