Barilul scade, preţul benzinei creşte

Preţul petrolului a căzut azi sub 33 de dolari pe baril, în urma acordului dintre Rusia şi Ucraina, care asigură reluarea furnizării de gaze naturale ruseşti către Europa, în timp ce cererea globală pentru energie se menţine la niveluri reduse, din cauza condiţiilor economice dificile.

Temerile privind înrăutăţirea situaţiei economice globale s-au accentuat la începutul acestei săptămâni, după ce grupul financiar Royal Bank of Scotland a anunţat cea mai mare pierdere înregistrată vreodată de o companie britanică, iar bursele din Asia şi Europa au înregistrat scăderi importante.

În acelaşi timp, săptămâna trecută Petrom şi Rompetrol au majorat preţul carburanţilor.

Benzina românească între 2,93 şi 3,78 lei/litru

Astfel, Petrom a majorat sâmbătă cu şase bani pe litru preţurile benzinei şi ale motorinei. Benzina are un preţ cuprins între 2,93 lei/litru şi 3,66 lei/litru.

În urma majorării, la Rompetrol litrul de benzină costă între 3,15 lei/litru şi 3,78 lei/litru.

Totodată, dolarul s-a apreciat la maximul ultimelor şase săptămâni faţă de euro, reducând atractivitatea comodităţilor şi activelor denominate în monedă americană.

Contractele cu livrare în februarie pierd prim-planul pieţelor globale miercuri, când preţul de referinţă al petrolului va fi calculat în funcţie de tranzacţiile cu livrare în martie.

Maxim istoric de 147,27 dolari pe baril Astfel, preţul petrolului cu livrare în martie a scăzut marţi cu 2,93 dolari pe baril, la 39,64 dolari pe baril, cu peste şase dolari mai ridicat faţă de cotaţia medie a tranzacţiilor pentru februarie.

Preţul petrolului a coborât cu peste 110 dolari faţă de maximul istoric de 147,27 dolari pe baril atins la mijlocul lunii iulie a anului trecut, pe fondul declinului accentuat al cererii globale pentru energie, cauzat de criza financiară şi frânarea puternică a activităţii economice.