Liber la BÂRFIT! Care sunt beneficiile asupra PSIHICULUI atunci când îţi BÂRFEŞTI cunoscuţii

Deşi bârfitorii nu sunt iubiţi de nimeni, totuşi, lumea îi ascultă. Un celebru citat spune că bârfa este considerată „vorbă mică din minţi mici” şi totuşi, potrivit cercetătorilor este recomandată chiar dacă ar putea strica reputaţia celor care bârfesc.

Minciuna și înșelăciunea în rândul prietenilor sau cunoștințelor fac, desigur, cel mai savuros moment întrun grup. Aceast mod de viaţă se dezvoltă în fiecare grup social și funcționează perfect şi ajută oamenii să nu se depărteze prea tare grup.

Oamenii de ştiinţă au arătat că bârfitul creşte nivelurile de oxitocină - hormonul dragostei și al atașamentului, cum mai este numit. Cu alte cuvinte bârfitul are efecte benefice aspupra psihicului. Studiile mai arată că bârfa este un bun antrenament pentru memorie. O comparţie între cei care studiază intens şi cei care bârfesc la fel de intens araţă că nu există diferenţe între cele două categorii în ceea ce priveşte stimularea creirului.

Savanţii au măsurat nivelurile acestui hormon la 22 de studente, înainte şi după ce o actriţă sub acoperire a dus o discuţie despre „o sarcină neplanificată în campus”. Comparativ cu grupul de control, cele care au auzit bârfa au avut un nivel mai ridicat de oxitocină.

Bârfele „aduc oamenii împreună mai mult decât atunci când dezbat un subiect impersonal”. Cercetătorii speculează că bârfitul are şi alte funcţii sociale, precum „stabilirea regulilor de grup, exercitarea influenţei sociale prin sisteme de reputaţie şi dezvoltarea relaţiilor sociale”. De asemenea, alte studii au arătat că bârfitul ajută indivizii la învăţarea normelor unui grup, cu alte cuvinte, ceea ce poate fi considerat comportament acceptabil în acel grup. Şi cum altfel: "Sigur n-ai crede în bârfe dacă n-ai fi tu însuţi bârfitor".

Într-un experiment recent, dr. Wilson a condus o echipă de cercetători care a cerut unui grup de  bărbați și femei să-și evalueze aprobarea sau dezaprobarea a mai multor situații în care oamenii au vorbit în spatele lor. Toţi cei testaţi au aprobat bârfele fără să se teamă că li se strică reputaţia şi că e benefică o astfel de "versiune informală" adică bârfă, notează sciencemag.org.