Barclays in Romania prin ABN Amro

Fuziunea dintre banca britanica si cea olandeza va fi cea mai mare de pe piata de profil.

Banca britanica Barclays a incheiat un acord cu ABN Amro pentru achizitia acestei institutii pentru suma de aproximativ 67 de miliarde de euro (91 de miliarde de dolari).

Aceasta ar fi cea mai mare tranzactie din sectorul bancar. Tranzactia ar putea avea ecouri si pe piata locala, ABN Amro fiind prezenta si in Romania.

Ca urmare a acestei fuziuni, institutia bancara rezultata - Barclays/ABN Amro - ar fi a doua banca europeana, dupa capitalizare, cu 142 miliarde de euro, dupa grupul britanic HSBC.

Prin fuziune, sucursalele ABN Amro din Romania ar putea face parte din al cincilea grup bancar la nivel mondial. Deocamdata, din primele cinci banci ale topului mondial, doar CitiBank - membra a Citigroup (SUA), liderul mondial al clasamentului bancilor - are sucursale in Romania. 

Unite la finalul anului

Fuziunea Barclays/ABN Amro ar putea fi finalizata in ultimul trimestru al acestui an. Rezultatul ar fi crearea unui grup bancar de proportii, care s-ar situa pe locul cinci in lume.

Numarul clientilor noului grup ar fi de 47 de milioane. Actionarii Barclays vor controla aproximativ 52a din capitalul noii institutii, care va purta numele actionarului majoritar.

Barclays a anuntat ieri ca va oferi 3,225  de titluri proprii pentru fiecare actiune ABN Amro, cotata la 36,25 euro la finele sedintei de tranzactionare de vineri.

Pretul convenit pentru realizarea tranzactiei este putin peste cel estimat de majoritatea analistilor, fiind cu 33a mai mare decat cotatia actiunilor ABN Amro inregistrata la finele sedintei bursiere din 16 martie. In ziua imediat urmatoare, bancile au anuntat ca au inceput negocierile.

Competitie pentru banca olandeza Barclays a fost obligata sa plateasca un pret mai mare dupa ce un nou ofertant a aparut in cursa de preluare a ABN Amro: consortiul condus de Royal Bank of Scotland, din care fac parte si banca spaniola Santande, si grupul olandezo-belgian Fortis. Cele trei institutii urmau sa se intalneasca ieri cu membri ai conducerii ABN Amro.

Consiliul director al ABN urma sa asculte si propunerile celorlalti investitori interesati de preluare, dar fuziunea cu Barclays reprezinta cea mai buna optiune pentru actionari, a declarat presedintele bancii olandeze, Rijkman Groenink.

In acelasi timp, directorul general al Barclays, John Varley, si-a exprimat convingerea ca pretul propus actionarilor ABN Amro va asigura succesul ofertei.

Barclays va vinde banca LaSalle, controlata de ABN in orasul american Chicago, institutiei financiare Bank of America, aceasta fiind o conditie impusa la preluarea grupului olandez. ABN Amro va incasa pentru LaSalle 21 de miliarde de dolari.

Efectele fuziunii

Economiile anuale obtinute inainte de impozitare, generate de unificarea operatiunilor celor doua banci, se vor ridica la 3,5 miliarde de euro pana in  2010, estimeaza Barclays. In acelasi timp, achizitia va determina cresterea castigurilor bancii britanice cu 5% in acelasi interval.

Fuziunea nu reprezinta o veste buna pentru angajatii celor doua banci: ar putea fi desfiintate 10% din locurile de munca, adica 23.600 de angajati ai celor doua banci. Dintre acestia, 10.800 de angajati urmeaza sa fie transferati in alte regiuni geografice.

BARCLAYS IN CIFRE

> capitalizare bursiera: 72 miliarde de euro > profit net (2006): 6,73 miliarde de euro > produsul net bancar: 31,8 miliarde de euro > numar de angajati: 123.000 > numar de clienti: 27 de milioane

ABN AMRO IN CIFRE > capitalizare bursiera: 70 miliarde de euro > profit net: 4,78 miliarde de euro > produsul net bancar: 22,65 miliarde de euro > numar de angajati: 107.000 > numar de clienti: 20 de milioane

CLASAMENT

Topul celor mai mari fuziuni bancare  1. Barclays - ABN Amro 67 miliarde de euro  2. Travelers - Citicorp 50,5 miliarde de euro

 3. NationsBank - BankAmerica 45,44 miliarde de euro  4. JP Morgan - Bank One 43,33 miliarde de euro

 5. Bank of America - Fleet Boston 36,32 miliarde de euro  6. Sumitomo - Sakura Bank 33,55 miliarde de euro

 7. Mitsubishi Financial - UFJ 30,55 miliarde de euro  8. Fuji Bank - Dai-Ichi Kangyo 29,5 miliarde de euro

 9. RBS - National Westminster 28,32 miliarde de euro 10. banca intesa - SanPaolo IMI 27,74 miliarde de euro