Barcelona, cea mai bună echipă din istorie!

După succesul de sâmbătă, de la Londra, formaţia catalană e socotită cea mai valoroasă din toate timpurile.

Fotbalul reinventat de FC Barcelona a izbândit din nou în Europa. Catalanii au câştigat sâmbătă seară, pe stadionul "Wembley" din Londra, a treia Ligă a Campionilor din ultimii cinci ani şi au intrat în posesia titlului neoficial de "cea mai bună echipă de club din toate timpurile".

Totodată, argentinianul Lionel Messi este văzut, la doar 23 de ani, mai mare decât Diego Maradona!

Resemnarea bătrânului Alex

După 3-1 cu Manchester Uni ted, elogiile au curs către spanioli din toate părţile. "Diavolii" au acceptat împăcaţi sentinţa.

"Nu am reuşit să-l punem în dificultate pe Messi. E imposibil să-l opreşti. Am crezut că o să ne descurcăm mai bine în repriza a doua, dar nu s-a putut. E dificil să controlezi fotbalişti ca Messi, Xavi sau Iniesta, care domină mereu jocul. Barcelona e cea mai bună echipă din toate timpurile", a afirmat Sir Alex Ferguson, cel care dădea asigurări înaintea jocului că nu se va repeta deznodământul din 2009, când Barça a învins cu 2-0 (unul dintre goluri a fost marcat de Messi) şi a luat Cupa.

"Messi e cel mai bun din toate timpurile", susţine antrenorul Pep Guardiola, singura obiecţie fiind legată de faptul că Messi nu a câştigat un titlu mondial cu "pumele", aşa cum a făcut Maradona, aproape de unul singur, în 1986.

Jocul cursiv, fantezist, cu pase scurte al catalanilor, imposibil de contracarat, i-a determinat pe mulţi să afirme că respirăm acelaşi aer cu nişte "extratereştrii" unici. "Noi cea mai puternică echipă din toate timpurile? Nu se poate spune asta. Nu ne putem compara cu Milanul lui Sacchi sau cu Santosul lui Pele", îi contrazice, modest, acelaşi Guardiola.

TIKI-TAKA, LA PUTERE

Guardiola nu ştie câte parale face fără jucători

Discuţia legată de locul pe care Barcelona îl ocupă în istoria fotbalului ţine cont de mai multe aspecte. Cel general (valorile s-au egalat sensibil faţă de epocile trecute), dar mai ales cel cu privire la numărul de trofee.

Cifrele sunt de partea actualilor catalani: trei Ligi ale Campionilor în cinci ani! Mai mult, Barcelona a rescris istoria în 2009, când a triumfat în toate competiţiile în care a luat parte (6)! Toate acestea au fost obţinute cu bani mai puţini decât sumele investite în van la Chelsea Londra sau la Manchester City, semn că lozinca "mai mult decât un club" are deplină acoperire.

Nici chiar Pep Guardiola nu ştie cât o să valoreze ca antrenor, dacă va abandona filozofia catalană, sistem care a făcut din Pedro un mare fotbalist. "Dacă voi reuşi să câştig şi în altă parte la fel de mult? Poate doar dacă voi ajunge la o echipă la care preşedintele să-mi cumpere 99 la sută din această echipă a Barcelona!", a fost sincer Guardiola, care mai are un an contract cu Barcelona şi vrea să-l respecte. De ce Barcelona este cea mai bună echipă din istorie? Această generaţie a pus umărul la performanţele Spaniei (campioană mondială şi europeană), al cărei schelet îl formează de câţiva ani. Barça spulberă şi mitul că viitorul în fotbal aparţine jucătorilor atletici. (Daniel Conţescu)

  • FC Barcelona - Manchester United, finala superlativelor

FC BARCELONA - MANCHESTER 3-1 Marcatori: Pedro (27), Messi (54), Villa (69)/ Rooney (34)

Barcelona: Valdes 6, D. Alves 6 (89, Puyol), Mascherano 7, Pique 7, Abidal 7, Busquets 7, Xavi 8, Iniesta 7, D. Villa 9 (86, Keita), Messi 9, Pedro 9 (90+2, Afellay) Antrenor: Josep Guardiol

Manchester: Van der Saar 5, Fabio 5 (69, Nani 4), R. Ferdinand 5, Vidic 5, Evra 4, Valencia 5, Carrick 4 (77, Scholes), Giggs 5, Park 5, Rooney 7, C. Hernandez 5 Antrenor: Alex Ferguson

Arbitri: V. Kassai 6 – G. Eros 6, G. Ring 5 (toţi din Ungaria) Stadion: "Wembley" – Londra; Spectatori: 86.765

FOTOGRAFII: REUTERS

  • Piqué a fugit acasă cu plasa de pe "Wembley" | VIDEO

Succesul Barcelonei l-a făcut să aplaude şi pe Arrigo Sacchi, fost antrenor al echipei AC Milan Andrei Călin Italianul a recunoscut că Barcelona de astăzi este mai bună decât fosta lui formaţie, grupare care făcea furori la finalul anilor ’80 cu tripleta Rijkaard- Gullit-Van Basten, dar şi cu alţi jucători uriaşi precum Franco Baresi şi Paolo Maldini. Este tocmai formaţia cu care Guardiola se teme să se compare, socotind- o mai bună. Lângă "lăncierii" lui Covaci

EVZ a trecut în revistă câteva dintre marile echipe de club ale lumii, amintind performanţele cu care au rămas în istorie şi ce anume au adus nou. Dacă Barcelona lasă moştenire cupe şi celebrul "tiki-taka", Ajaxul lui Ştefan Covaci din anii ’70 se laudă cu "fotbalul total", iar Barcelona lui Johan Cruyff primise porecla de "Dream Team".

Realul din anii ’50 se mândreşte cu cinci Cupe ale Campionilor la rând, numai că depărtarea de actuala epocă nu oferă relevanţă comparaţiilor.

Cele mai mari echipe din istoria fotbalului

Real Madrid (1955-1960): Dominguez, Marquitos, Santamaria, Zarraga, Santisteban, Ruiz, Kopa, Gento, Mateos, Di Stefano, Puskas Antrenor: Luis Carniglia Performanţe: Cupa Campionilor (1956, 1957, 1958, 1959, 1960), Campionatul Spaniei (1954, 1955, 1957, 1958)

  • Real Madrid a câştigat primele cinci ediţii ale CCE. Vedetele acelei echipe au fost ibericul Francisco Gento, francezul Raymond Kopa, argentininianul Alfredo Di Stefano şi maghiarul Ferenc Puskas.

Ajax Amsterdam (1970-1973): Stuy, Suurbier, Hulshoff, Blankenburg, Krol, Neeskens, G. Mühren, Haan, Rep, Cruyff, Keizer Antrenor: Ştefan Covaci Performanţe: Cupa Campionilor (1971, 1972, 1973), Campionatul Olandei (1970, 1972, 1973), Cupa Olandei (1971, 1972), Cupa Intercontinentală (1972)

  • Pe "scheletul" echipei care a practicat "fotbalul total" s-a construit naţionala Olandei, finalistă la Mondialul din 1974 şi 1978. Antrenori au fost Rinus Michels şi românul Ştefan Covaci.

AC Milan (1987-1993): Galli, Tassotti, Costacurta, Baresi, Maldini, Colombo, Rijkaard, Ancelotti, Donadoni, Gullit, Van Basten Antrenor: Arrigo Sacchi Performanţe: Cupa Campionilor (1989, 1990), Campionatul Italiei (1988, 1992, 1993), Cupa Intercontinentală (1989, 1990) Mult timp a fost considerată cea mai bună echipă din istorie.

  • Este ultima formaţie care a câştigat de două ori consecutiv CCE (1989 şi 1990). Punctul forte al Milanului a fost tripleta olandeză Rijkaard-Gullit-Van Basten, cea care a câştigat Europeanul din 1988.

FC Barcelona (1988-1994): Zubizarreta, Ferrer, Eusebio, R. Koeman, Nando, Juan Carlos, Baquero, Guardiola, M. Laudrup, Salinas, Stoicikov Antrenor: Johan Cruyff Performanţe: Cupa Campionilor (1992), Campionatul Spaniei (1991, 1992), Cupa Spaniei (1990), Supercupa Europei (1992), Cupa Intercontinentală (1992)

  • "Echipa de vis", cum a fost numită formaţia antrenată de Johan Cruyff, a câştigat prima CCE din istoria Barcelonei. În ofensivă, lui Stoicikov i s-a alăturat, în 1993, brazilianul Romario.