Bărbaţii fug de concediul paternal

Puţini bărbaţi aleg să-şi ia concediu de creştere a copilului. Din martie, sunt însă obligaţi prin lege să rămână acasă o lună.

Şi tăticii îşi pot lua concediu de creştere a copilului, însă puţini sunt cei care aleg să se bucure de acest drept. Cifrele arată că, în România, tot mama este baza atunci când vine vorba să-şi pună cariera pe planul doi pentru a îi creşte pe cei mici. Dacă anul trecut, 161.000 de femei au fost în concediu maternal, doar 29.550 de băr­baţi au beneficiat de acest drept. Anul acesta, situaţia nu este cu mult diferită.

Din ianuarie până în luna martie, peste 151.000 de femei şi doar 27.000 de bărbaţi figurau ca fiind în concediu de creştere a copilului (adică doar 15%).

Lipsa de informare, dar şi o anumită mentalitate sunt explicaţiile fenomenului.

"De la an la an, numărul bărbaţilor care îşi iau concediu paternal este în scădere. Poate că nu suntem suficient de vizibili în a comunica ambilor părinţi avantajul indemnizaţiei de creştere a copilului", explică Marinela Dinu, director general al Agenţiei Naţionale pentru Plăţi şi Inspecţie Socială (ANPIS). Rolurile se împart după buzunar

Înainte să decidă cine rămâne acasă, părinţii iau în calcul şi veniturile fiecăruia. De cele mai multe ori, tăticii care îşi iau concediu câştigă mai puţin decât soţiile lor. Şi atitudinea angajatorilor vizavi de cei care doresc să stea acasă îi descurajează pe taţi să facă acest pas.

"Nu ştiu cât de dispuşi sunt să ceară angajatorilor acest concediu, chiar dacă îşi doresc. Mai ales dacă tatăl lucreză, de exemplu, în armată", subliniază Marinela Dinu, care recunoaşte însă beneficiile pe care le poate avea influenţa tatălui în educarea şi creşterea copilului.

"Responsabilitatea trebuie împărţită. Singurul lucru pe care un bărbat nu îl poate face este alăptatul, în rest, el poate acoperi toate sarcinile mamei", conchide directorul ANPIS.

"Nu ştiu cât de dispuşi sunt bărbaţii să ceară angajatorului concediu parental, mai ales dacă lucrează în armată",MARINELA DINU, dir. general ANPIS

Taţii, obligaţi să stea acasă cu copiii

Noua lege privind concediul de creştere a copilului, în vigoare de la 1 martie, îi obligă şi pe taţi să stea acasă, cel puţin o lună. Dacă acest drept nu se solicită, concediul şi indemnizaţia pentru creşterea copilului acordate mamei se reduc cu o lună.

Bărbaţii îşi pot lua acest concediu oricând până la vârsta de doi ani a celui mic sau până la trei ani, în cazul copiilor cu handicap. Cererile se depun cu 30 zile înainte de data la care doresc să intre în concediu. Citiți și:

  • 5 întrebări despre directiva "Bărbaţii, la scutece!": când se ia concediul, se aplică şi la părinţi necăsătoriţi?
  • Taţii vor mai multe luni de concediu pentru copii