Banii ruşilor curg către Europa

Cea mai mare parte a banilor transferaţi în Europa ajunge în investiţii.

Ruşii au scos din ţară anul trecut, prin intermediul sistemului bancar, aproape 30 de miliarde de dolari, potrivit datelor privind operaţiunile transfrontaliere ale persoanelor fizice publicate de Banca Centrală a Federaţiei Ruse.

Dacă rezidenţii şi nerezidenţii au transferat în străinătate 29,8 miliarde de dolari, aceştia au adus în Rusia doar 10,2 miliarde de dolari. Cea mai mare parte din banii trimişi peste hotare nu mai provine de la muncitorii străini veniţi în Rusia, ci chiar de la cetăţenii ruşi. Astfel, rezidenţii au transferat în băncile din afară aproximativ 18,5 miliarde de dolari, adică peste 62% din totalul transferurilor.

Vor case în Spania Suma scoasă din ţară anul trecut este aproape de două ori mai mare decât cea din 2006. 77% din banii transferaţi de ruşi anul trecut au ajuns în conturile deschise la băncile ţărilor din Europa. Olanda este destinaţia celor mai mari sume de bani, cu o medie de 181.187 de dolari pe transfer, urmată de Ungaria, unde prin fiecare operaţiune au ieşit, în medie, 145.851 de dolari.

Potrivit cotidianului „Izvestia“, tot mai mulţi cetăţeni ruşi încep să-şi adune economiile în băncile din Europa. „Transferurile în străinătate se împart pe mai multe segmente. Astfel, în statele CSI ajung în mare parte banii muncitorilor străini. În China, banii sunt trimişi atât de chinezii care lucrează în Federaţia Rusă, cât şi de unii mici întreprinză tori ruşi. În Europa ajung în mare parte bani destinaţi investiţiilor“, afirmă Serghei Bludov, vicepreşedintele Russlavbank.

Astfel, ruşii mai avuţi îşi investesc banii peste hotare în imobiliare, titluri de valoare sau depozite. Ţările unde ruşii transferă cei mai mulţi bani, Olanda şi Ungaria, au fost preferate datorită „atitudinii liberale faţă de banii care vin din afara ţării“, susţin juriştii citaţi de „Izvestia“. Iar Marea Britanie, Franţa, Spania, Cipru şi Cehia sunt ţinta investiţiilor imobiliare ale ruşilor. Potrivit specialiş tilor din domeniu, cererea pentru terenuri şi case în Spania şi Cipru creşte cu 50% pe an, iar în Turcia şi Cehia cu 70%.