Primarii USR sunt interesați de fondurile derulate prin PNDL 3, deși liderii lor au criticat programul și, mai mult, acesta a fost mărul discordiei care a dus la ruperea coaliției de guvernare.
Primarul municipiului Timișoara, Dominic Fritz, din USR, solicită o finanțare în valoare de 25 de milioane de euro din PNDL 3. Este programul pe care l-au desființat în declarațiile lor, liderii partidului, spunând că este o nouă sursă de finanțare, lipsită de transparență, pentru clientela politică.
Cu acești bani, solicitați prin PNDL, Primăria Timișoara intenționează să finanțeze lucrările pentru realizarea unui pasaj, în zona Solventul. Cererea de finanțare și investiția din Pasajul Solventul urmează să fie aprobată în consiliul local al municipiului Timișoara.
Costurile totale pe care le implică realizarea acestui pasaj se ridică la aproximativ 132,2 milioane de lei. Primăria Timișoara solcită și speră să obțină în jur de 127 de milioane de lei din fondurile guvernamentale puse la dispoziția municipalităților.
Primăria Timișoara este în căutare de surse de finanțare
Iar primarul Dominic Fritz nu pare să aibă aceleași rețineri legate de sursele de finanțare pe care intenționează să le acceseze, ca și colegii săi din partid. El confirmă că este într-o continuă căutare de fonduri, iar orice sursă de finanțare este binevenită.
„Suntem într-o continuă căutare de fonduri pe care să le atragem pentru proiectele Timișoarei, fiecare leu obținut din fonduri nerambursabile fiind un leu câștigat pentru bugetul orașului. Pasajul Solventul este unul dintre cele mai mari proiecte de infrastructură pe care le avem în lucru și de aceea este important să obținem acum această finanțare”, a declarat primarul Timișoarei, Dominic Fritz.
De altfel, Primăria Timișoara a mai depus două proiecte, în valoare de peste 17 milioane de lei, pe Programul „Anghel Saligny”. Sumele respective sunt destinate construcției unei noi pasarele pietonale, amplasate între Podul Michelangelo și Podul Mihai Viteazul, dar și pentru reabilitarea pasarelei Gelu -Crizantemelor.
Și primăria Sectorului 1, condusă de primarul USR Clotilde Armand, solicită bani prin PNDL 3 pentru extinderea rețelei de apă din acest sector.
Consiliul Sectorul 2 a aprobat mai multe investiții
Consiliul Local Sector 2 a adoptat, în unanimitate, o hotărâre prin care aprobă cereri de finanţare prin programul „Anghel Saligny” în vederea construirii a trei pasaje.
Primarul Sectorului 2, Radu Mihaiu, a admis că USR a criticat programul „Anghel Saligny”. El a precizat că partidul său nu a contestat necesitatea finanţărilor pentru investiţii, ci felul în care este scris programul deoarece permite alocări discreţionare, în baza unor reguli neclare.
„Primăria Sectorului 2 va respecta şi va face transparent toate aceste demersuri. (...) USR susţine aplicarea de criterii clare pentru cererile de finanţare, pentru monitorizarea implementării proiectelor. USR susţine în continuare că este nevoie de bani pentru dezvoltare, dar că aceşti bani trebuie să fie cheltuiţi cumpătat şi că trebuie cheltuiţi cu cap”, a spus Radu Mihaiu.
În contextul în care sectoarele Capitalei ar putea primi sume maxime de 35 de milioane de lei prin „Anghel Saligny”, Radu Mihaiu a declarat că proiectele propuse urmează să beneficieze şi de alte surse de finanţare. El arătat că au fost propuse mai multe proiecte pentru a avea şanse mai mari de a obţine finanţare.
Investițiile propuse în Sectorul 2
În Sectorul 2 sunt propuse următoarele obiective de investiții:
Pasaj suprateran şoseaua Fundeni - strada Gherghiţei - aproximativ 159 de milioane de lei, dintre care 136,7 milioane de lei solicitate de la bugetul de stat şi 22,4 milioane de lei din bugetul local.
Pasaj subteran bulevardul Ferdinand I - bulevardul Gării Obor - strada Heliade Între Vii - 345,7 milioane de lei, dintre care 328 de milioane de lei de la bugetul de stat şi 17,6 milioane de lei din bugetul local.
Pasaj suprateran strada Baicului - aproximativ 157 de milioane de lei, dintre care 134,5 milioane de lei de la bugetul de stat şi 22,8 milioane de lei din bugetul local.
De asemenea, vor fi solicitați bani pentru reabilitarea sistemului rutier pe 15 străzi.
Conducerea USR a criticat PNDL 3 în permanență
Programul Național de Investiții „Anghel Saligny” sau PNDL 3 a fost criticat în permanență de liderii USR. Aceștia au declarat că este un program lipsit de transparență menit să sifoneze bani pentru clientela politică a partidelor. Cei de la USR consideră că programul adoptat de Guvern legitimează furtul din banii românilor și va deveni o pușculiță pentru partide.
„PNDL 3, la fel ca PNDL 2, prevede aceleași tipuri de investiții, acordate nu în funcție de nevoile punctuale locale ale oamenilor, ci în funcție de interesele firmelor de partid. USR PLUS a propus ca alocarea banilor să fie făcută în funcție de niște indicatori clari. În al doilea rând, PNDL 3, la fel ca PNDL 2, nu stabilește niște criterii clare în aprobarea investițiilor. USR PLUS a propus ca proiectele să fie aprobate în urma unei evaluări independente și profesionalizate”, arătau cei de la USR într-un comunicat de presă.