După încheierea negocierilor de împrumut cu FMI, Traian Băsescu susţinea că banii vor avea rolul unei centuri de siguranţă. Azi, preşedintele a afirmat însă că o parte din banii împrumutaţi de România de la instituţiile financiare internaţionale ar putea fi folosiţi, în cazuri excepţionale, şi pentru salariile şi pensiile mici.
Şeful statului a amintit că suma de aproximativ 13 miliarde de euro din împrumutul extern va ajunge la BNR, iar circa şase miliarde de euro vor fi la dispoziţia Guvernului.
Presedintele a afirmat că din această sumă care va fi la dispoziţia Guvernului, în cazuri excepţionale, legate de efectele crizei economice, o parte din bani ar putea fi folosiţi pentru salariile şi pensiiile mici.
Condiţille impuse de FMI Premierul Emil Boc spune că acordul de împrumut încheiat de statul român cu reprezentanţii Comisiei Europene şi ai FMI au dus
la impunerea a patru condiţii.
Cele patru măsuri sunt adoptarea unei ajustări bugetare, înainte de 4 mai, legea salarizării unice, legea responsabilităţii fiscale şi reforma sistemului de pensii.
Totodată, premierul a dat asigurări că atât taxa pe valoarea adăugată cât şi cota unică de impozitare vor rămâne nemodificate.
În ceea ce priveşte reformarea sistemului de pensii, Boc spune că pensiile mici nu sunt afectate de încheierea acestui acord, urmând să crească în acest an cu 5%.
Referitor la destinaţia împrumutului, premierul a spus că 13 miliarde de euro vor merge la Banca Naţională, pentru consolidarea rezervelor valutare ale ţării, lucru care, spune Boc ar duce la stabilitatea cursului de schimb valutar.
De asemenea, alte cinci miliarde de euro vor merge la Minisetrul Finanţelor, având ca scop acoperirea deficitului bugetar.