Banii au intrat direct pe card! 300 de lei în plus la salariu pentru aceşti români. Veşti importante de la autorităţi

Noi amenzi. Sursa foto: Arhiva EVZ

Salariul mediu brut a crescut în luna martie 2022 cu 5,6% față de luna februarie 2022, arată datele furnizate de Institutul Național de Statistică. Astfel, angajații au încasat venituri mai mari cu 342 de lei în urmă cu două luni. Salariul mediu net a înregistrat creșteri față de luna precedentă de 5,8%, adică salariații au încasat cu 216 lei mai mult decât anterior. Iată în ce domeniu au câștigat românii cei mai mulți bani!

Angajații români s-au bucurat în luna martie 2022 de majorări salariale ale venitului mediu brut în valoare de 342 de lei. Câștigul salarial mediu net a crescut față de luna precedentă cu 5,8%, adică cu 216 lei, potrivit INS.

Salariul net al angajaților a crescut cu 11% față de 2021

Față de luna martie 2021, venitul mediu net al angajaților români a crescut cu 11 procente. Cele mai mari salarii au fost înregistrate în activităţi de servicii în tehnologia informaţiei, inclusiv activităţi de servicii informatice (9.968 lei), în timp ce cele mai mici venituri s-au raportat în domeniul HoReCa (2079 lei).

Indicele câştigului salarial real a fost 100,8% ȋn luna martie 2022 față de luna martie 2021.

Indicele câştigului salarial real a fost 103,8% ȋn luna martie 2022 față de luna februarie 2022.

Faţă de luna octombrie 1990, indicele câştigului salarial real a fost 234,2%, cu 8,7 puncte procentuale mai mare decât cel înregistrat în luna februarie 2022.

Cum explică INS majorările salariale

„În cursul anului se înregistrează fluctuaţii ale câştigului salarial determinate, în principal, de acordarea premiilor anuale şi a primelor de sărbători (decembrie, martie/aprilie). Acestea influenţează creşterile sau scăderile în funcţie de perioada în care sunt acordate, conducând, în cele din urmă, la estomparea fluctuaţiilor câştigului salarial lunar la nivelul întregului an”, au arătat reprezentanții INS.

Evoluția câștigului salarial real depinde, atât de fluctuațiile câștigului salarial mediu net, cât și de rata inflației. Potrivit informațiilor furnizate de INS, în luna martie 2022, în majoritatea activităţilor din sectorul economic, nivelul câştigului salarial mediu net a crescut ca urmare a acordării de prime ocazionale (prime trimestriale, anuale, al 13-lea salariu, pentru performanțe deosebite ori pentru sărbătorile de Paște), drepturi în natură şi ajutoare băneşti, sume din profitul net şi din alte fonduri (inclusiv bilete de valoare).

De asemenea, creșterile câştigului salarial mediu net s-au datorat reluării activităţii anumitor agenţi economici, realizărilor de producţie ori încasărilor mai mari (funcţie de contracte/proiecte).

Cele mai semnificative creșteri ale veniturilor salariale nete

• cu 55,4% ȋn activităţi de asigurări, reasigurări şi ale fondurilor de pensii (cu excepţia celor din sistemul public de asigurări sociale), cu 28,7% ȋn fabricarea produselor din tutun, respectiv cu 22,2% ȋn fabricarea băuturilor; • între 12,0% și 19,0% ȋn activităţi auxiliare pentru intermedieri financiare, activităţi de asigurare şi fonduri de pensii, fabricarea produselor de cocserie şi a produselor obţinute din prelucrarea țițeiului, intermedieri financiare (cu excepţia activităţilor de asigurări şi ale fondurilor de pensii), activităţi de editare, fabricarea altor produse din minerale nemetalice, extracţia petrolului brut şi a gazelor naturale, extracţia minereurilor metalifere, telecomunicaţii, activităţi profesionale, ştiinţifice şi tehnice; • între 7,5% și 11,5% ȋn fabricarea altor mijloace de transport, extracţia cărbunelui superior şi inferior, captarea, tratarea şi distribuţia apei, fabricarea de maşini, utilaje şi echipamente n.c.a, activităţi de servicii în tehnologia informaţiei (inclusiv activităţi de servicii informatice), colectarea şi epurarea apelor uzate, activităţi de servicii anexe extracţiei, cercetare-dezvoltare, fabricarea substanţelor şi a produselor chimice; • între 6,0% și 7,0% ȋn fabricarea produselor textile, activităţi de servicii administrative şi activităţi de servicii suport, fabricarea autovehiculelor de transport rutier, a remorcilor şi semiremorcilor, fabricarea hârtiei şi a produselor din hârtie, prelucrarea lemnului, fabricarea produselor din lemn şi plută (cu excepţia mobilei, inclusiv fabricarea articolelor din paie şi din alte materiale vegetale împletite), comerţ cu ridicata şi cu amănuntul (inclusiv repararea autovehiculelor şi motocicletelor).