Bani pentru proiecte de îmbunătățirea solului. Agricultorii pot solicita subvenții de până la 40 mii de euro

Femieri. Sursa foto: Dreamstime.com

Republica Moldova. Agricultorii pot solicita subvenții în sumă de până la 800 mii de lei (40 mii de euro) pentru proiecte de îmbunătățire, ameliorare și protecție a solului. Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare (MAIA) a lansat apelul de depunere a cererilor de solicitare a subvenției. Acestea pot fi depuse până pe 20 septembrie 2024.

Unde pot fi depuse cererile

Agricultorii pot depune cererile la Agenţia de Intervenţie şi Plăţi pentru Agricultură (AIPA). Dosarul de solicitare a subvenţiei în avans urmează să fie depus la secția sau serviciul teritorial al AIPA din aria în care agricultorul va efectua investiţia.

Agricultor/Sursa foto: es.123rf.com/

Solicitantul subvențiilor poate fi persoana juridică, fizică sau unitatea administrativ teritorială de nivelul întâi. Agricultorul trebuie să dețină un teren în proprietate, posesie sau folosință și să implementeze proiectul într-o unitate administrativ - teritorială de nivelul întâi.

Plățile vor fi efectuate în două tranșe

Subvențiile constituie 80% din valoarea proiectului eligibil și nu vor depăși 800 mii lei (40 mii de euro). Banii vor fi acordați pentru activități de prevenire și combatere a eroziunii solului, ameliorarea chimică a solurilor, conservarea și sporirea fertilității solurilor terenurilor agricole.

Plățile vor fi efectuate în două tranșe. Prima tranșă va reprezenta 70% din valoarea subvenției. Aceasta va fi achitată după prezentarea dovezilor cofinanțării de beneficiar a cel puțin 20% din valoarea proiectului.

Bani. Sursa foto: Pixabay

A doua tranșă va constitui 30% din valoarea subvenției. Aceasta va fi transmisă în baza cererii de debursare, la darea în exploatare a obiectului investiției și prezentarea actelor confirmative.

Pachetul de documente necesar, ce urmează a fi depus, poate fi accesat pe site-ul Agenţiei de Intervenţie şi Plăţi pentru Agricultură, la rubrica - Subvenții în avans.

Principalele tipuri de sol din Republica Moldova sunt cernoziomurile (70%) – sol negru, fertil, acoperit cu vegetație, specific silvostepei. Problemele care ar afecta solul din țară sunt alunecările de teren și compușilor chimici – pesticide care ar fi fost utilizate în cantități mari în perioada sovietică.