S-a AFLAT de câţi BANI avem NEVOIE pentru a fi FERICIŢI

Se spune că banii nu pot cumpăra fericirea, dar să fim cinstiți, nici fără ei nu putem trăi şi nici fericiţi nu putem fi deoarece totul trece prin filtrul lor. Îi ai, trăieşti în normalitate. Nu-i ai, te zbaţi în nefericire ca să nu folosim altfel de cuvinte. În acest sens oamenii de ştiinţă au făcut un mega-studiu în 164 de ţări cuprinzând peste 1,7 milioane de oameni din toate categoriile sociale.

Când vine vorba de venit, oamenii de știință spun că de fapt există o sumă anuală ideală pe care o putem câștiga pentru a ne simți mulțumiți şi din punct de vedere emoțional - și credeți sau nu, dacă aveți prea mulți bani, puteți începe de fapt să vă întoarceți pe un teritoriu nefericit.

"Acest lucru ar putea fi surprinzător, deoarece ceea ce vedem la televizor și ceea ce spun agenții de publicitate ar indica faptul că nu există nici un plafon când vine vorba de cât de mulți bani sunt necesari pentru fericire, dar acum vedem că există niște praguri", explică psihologul Andrew T. Jebb de la Universitatea Purdue, notează sciencealert.

Autorii studiului au constatat că suma ideală de care are nevoie un om pentru un nivel  de trai decent şi pentru bunăstarea sa emoţională e undeva spre 100 de mii de dolari pe an.

Este important de ştiut, suma diferă de la o regiune la alta. De exemplu, în Australia poate ajunge la 125 de mii de dolari, în America de Nord şi Vestul Europei se învârte în jurul pragului de 100 de mii, în timp ce în Asia de Sud-Est e de numai 70 de mii de dolari.

Potrivit studiului, cele mai mici pretenţii în acest sens sunt în Europa de Est (45 de mii de dolari) şi America Latină (35 de mii). Se pare că Africa nu a fost luată în calcul. La nivel global, bărbaţii sunt mai uşor de mulţumit, în cazul lor suma ajunge la 90 de mii de dolari pe an, în timp ce femeile au nevoie de 100 de mii. Iar pensionarii sunt unii dintre cei mai fericiți oameni din lume deoarece au veniturile asigurate şi timp liber pentru plăceri pe care în timp ce lucrau şi le-au permis. Constatările sunt publicate în revista Nature Human Behavior.