Angajații români s-ar putea bucura de salarii mai mari, fără a fi nevoiți să plătească impozit la stat. Înainte de începerea ședinței de guvern, Nicolae Ciucă a făcut apel la „disponibilitatea” autorităților politice pentru aprobarea proiectelor aflate pe ordinea de zi. Astfel, guvernanții urmează să aprobe facilitarea temporară a scutirii de plata impozitelor și taxelor pentru majorarea voluntară a salariului minim cu 200 de lei. Totodată, România urmează să primească o nouă finanțare din partea Bruxelles-ului.
Nicolae Ciucă a anunțat aprobarea printr-o ordonanță de urgență, a cadrului legal pentru implementarea măsurii prin care angajatorii pot să majoreze în mod voluntar salariul de bază brut cu 200 de lei. Astfel, salariul românilor ar putea să crească de la 2.550 lei la 2.750 lei, pentru salariații care desfășoară activitate în baza contractelor individuale de muncă.
Undă verde pentru majorarea neimpozitată a salariilor
„Azi vom operaționaliza schema de ajutor de stat prin care oferim sprijin operatorilor rutieri și de mărfuri și vom discuta acele aspecte referitoare la facilitarea temporară a scutirii de plata impozitelor și taxelor pentru majorarea voluntară a salariului minim cu 2.000 de lei.
Cer tuturor să avem disponibilitatea necesară astfel încât nu mai târziu de finele acestei luni să putem să avem toate documentele necesare elaborate, toate deciziile asumate și să putem să asigurăm coerență și dinamică PNRR”, a declarat șeful Guvernului din București, într-o conferință de presă organizată înainte de ședința de guvern.
Nicolae Ciucă susține linia pro-business a Guvernului
„Ce vreau să subliniez este că, încă de la început, abordarea noastră pentru a orienta deciziile Guvernului către mediul de afaceri, investiții, concretizat în alocarea a șapte procente pentru investiții prin programul de guvernare și pachetul „Sprijin pentru România” în care sunt prevăzute 60% din sume pentru investiții, 40% pentru protejarea persoanelor vulnerabile, arată foarte clar orientarea pro-business a Guvernului, orientarea și focalizarea activității Guvernului pentru protejarea cetățenilor și a locurilor de muncă în acest ansamblu deloc favorabil pentru desfășurarea activităților economice”, a mai spus premierul României.
Guvernanții trebuie să-și focalizeze atenția în continuare pe adoptarea unor măsuri concrete de care românii să beneficieze în această perioadă de sprijin, a spus Nicolae Ciucă, făcând referire și la oportunitățile pe care Bruxelles le pune la dispoziția noastră prin intermediul fondurilor europene.
România primește noi fonduri europene
„Suntem foarte atenți la toate efectele pe care le produce creșterea galopantă a inflației, am discutat masurile pe care trebuie sa le luam. Astfel, am convenit la Ministerul Finanțelor să fie un grup de lucru care să analizeze măsurile pe care trebuie să le luăm astfel încât să putem să venim cu măsuri de optimizare fiscală, adaptate la situația concretă.
Toate aceste elemente sunt completate de o decizie pe care am luat-o - să continuăm să asigurăm tot ceea ce este instituțional posibil astfel încât să finalizăm jaloanele și țintele asumate prin PNRR, să asigurăm cadrul legal și normativ pentru punerea lor în aplicare, să lansăm ghidurile și apelurile necesare pentru proiectele PNRR. Avem nevoie ca, în continuare, să susținem activitatea cât se poate de coerent.
La sfârșitul lunii mai vrem să îndreptăm cererea de finanțare (la Bruxelles - n.r.) astfel încât să beneficiem de încă 3 miliarde de euro prin PNRR”, a mai spus premierul Nicolae Ciucă.