Bani de la FMI pentru plata datoriilor

Guvernul României va negocia un pachet de finanţare externă cu Uniunea Europeană, bazat pe un acord "stand-by" cu Fondul Monetar Internaţional (FMI), pentru a-şi putea plăti obligaţiile în ceea ce priveşte balanţa de plăţi, potrivit unui raport al Economist Intelligence Unit (EIU).

EIU consideră, însă, că Guvernul trebuie să recurgă la politici fiscale "austere", dat fiind constrângerile finanţării externe, dar este "discutabil" dacă Executivul va rezista unei "explozii" de mişcări sociale.

"Situaţia economică deteriorată, cu prospectul îngheţării salariilor, creşterea şomajului şi majorări semnificative ale preţurilor la alcool şi ţigări ridică spectrul unor mişcări sociale în România, similare cu episoadele recente de proteste violente din Statele Baltice, Bulgaria, Islanda şi în alte părţi ale Uniunii Europene", se arată în raportul EIU.

Isărescu vrea " pachet de înţelegeri cu UE " Guvernatorul Băncii Naţionale a României (BNR), Mugur Isărescu, a declarat, săptămâna trecută, că un eventual acord cu FMI ar trebui să fie inclus într-un pachet de înţelegeri cu instituţiile europene.

Potrivit lui Isărescu, un astfel de pachet presupune nu doar bani pentru acoperirea nevoilor de lichiditate şi protejarea rezervelor valutare, ci şi finanţări de proiecte.

Costuri de sute de milioane de euro

Guvernatorul a atras, însă, atenţia că un acord stand-by cu FMI presupune şi costuri de sute de milioane de euro, în condiţiile unui comision de neutilizare de 25%.

La rândul său, ministrul Finanţelor, Gheorghe Pogea, a declarat că, dacă va fi necesar un credit din partea FMI, România se va adresa Fondului, întrucât "nimic nu este scump atunci când este vorba de stabilitatea economică şi financiară a unei naţiuni".

România a mai primit asistenţă financiară din partea FMI sub forma unor împrumuturi de tip stand-by.

CITIŢI ŞI: Consideraţi că acordul cu FMI este benefic pentru economie?