Bani de la Dragnea pentru „supușii” săi, primarii de la țară

Legea 20/2014 îi scapă pe șefi i de județ și pe edili de răspunderea penală a semnării actelor. După „modelul Dragnea”, primarii și baronii și-au pus administratori publici care gestionează banii de la Ministerul Dezvoltării.

Un scandal aparent banal dintr-o comună din județul Teleorman, Crângu, scoate la iveală un plan bine pus la punct al vicepremierului Liviu Dragnea, fostul șef de județ, prin care sunt alocați banii de Guvern către cea mai importantă sursă de voturi: comunitățile locale. Într-o ședință furtunoasă care a avut loc, ieri, la Primăria din Crângu, patru consilieri și-au anunțat demisia din Consiliul Local. Aleșii acuză nereguli în administrația comunei.

Printre acestea se numără și salariul de 1.000 de euro pe care l-ar încasa administratorul public al comunei. Acesta este nimeni altul decât fostul primar, Gelu Şiteavu, declarat incompatibil de Agenția Națională de Intergritate (ANI), pentru că a fost, timp de cinci ani, și primar, și afacerist. El a fost pus în funcție de Ion Vâjă, fost viceprimar, actualul primar PSD, ales pe 25 mai, anul acesta, în urma alegerilor impuse de demiterea fostului edil.

La fel se întâmplă și în comuna Troianul, tot din județul păstorit, până acum doi ani, de Liviu Dragnea. Consilierii locali au declarat, pentru „Evenimentul zilei”, că fostul primar, Marian Tudorică, este tot administrator public și încasează un salariu lunar de 3.125 de lei. Și edilul din Troianul a fost declarat incompatibil de ANI, pentru că a îndeplinit, simultan, funcțiile de primar și de administrator la o societate comercială.

Nu de puține ori, Liviu Dragnea a anunțat modificarea Legii administrației publice locale.

Mecanismul lui Dragnea

Un prim pas a fost făcut prin Ordonanța de Urgență a Guvernului (OUG) 103 din noiembrie 2013, privind salarizarea personalului bugetar și alte cheltuieli publice. La articolul 15 al OUG se arată, însă, că „prin derogare” de la prevederile Legii finanțelor publice, din Fondul de rezervă bugetară - la dispoziția Guvernului - pot fi alocate sume ordonatorilor principali de credite ai bugetelor locale. Ordonatorii principali de credite erau, până nu demult, președinții de Consilii Județene sau primării.

Acum, în multe județe s-au înființat posturile de administrator publici. În „fișa postului”, aceștia apar ca ordonatori principali de credite. Apoi, a apărut Legea 20/2014, în luna martie, anul acesta.

„Evenimentul zilei” a atras atenția, atunci, că este o lege prin care primarul și președintele de Consiliu Județean pot delega atribuțiile unor funcționari publici de specialitate, scăpând astfel de orice răspundere, mai ales cea penală.

Primul manager public, în Teleorman

Administratorul public este cel care are „pâinea și cuțitul” fondurilor bugetare. Cel care a introdus prima oară această funcție într-un județ a fost Liviu Dragnea, atunci când era preşedintele CJ Teleorman. Acum, aproape toate comunele din județul Teleorman au administrator public după modelul „mentorului” Liviu Dragnea. Și „baronul” de Argeș, Constantin Niculescu și-a pus unul.

Interesant este că în OUG 103/2013, contrasemnată și de Liviu Dragnea, în calitate de ministru și de „gestionar al bugetului”, se precizează că Ministerul Dezvoltării repartizează sumele aprobate pe ordonatorii principali de credite, iar aceștia pot efectua virări de credite bugetare la titlul „Cheltuieli de personal”.

Prime pentru Ziua Mediului

Mai mulți aleși locali ne-au precizat că edilii și funcționarii unor primării comunale au încasat, de-a lungul timpului, diferite sporuri, precum îndemnizația de dispozitiv. Cei mai mulți dintre edili au alocat astfel de sporuri după apariția Ministerului Administrației și Internelor. Din cauza confuziei create între funcționarii de la Interne și cei de la primării, cei din urmă au alocat sporuri precum au militarii sau personalul civil de la Interne. Deși situația a fost reglementată, în anul 2010, de Înalta Curte de Casație și Justiție, în comuna Troianul mulți funcționari au continuat să încaseze, până anul acesta, diferite sporuri ilegale. „Curtea de Conturi a verificat și a constatat un prejudiciu de 7,6 miliarde lei vechi”, susține Silviu Grecu, consilier local la Troianul. Pe lista sporurilor alocate ilegal se numără, de exemplu, prime de ziua de naștere, de onomastică sau de Ziua Mediului.

Administrator public cu spor de 75 la sută

Liviu Dragnea a primit o lovitură neașteptată la alegerile locale desfășurate pe 25 mai: PSD Teleorman a pierdut Primăria Troianul. În urma scrutinului, câștigător a fost declarat candidatul PDL, Ionel Neagu. Vicepremierul a fost întrebat de jurnaliștii locali dacă regretă faptul că organizația sa a pierdut Primăria de la Troianul: „Regret că la Troianul a pierdut candidatul nostru, dar cred că postul de primar nu l-am pierdut. Eu am auzit că domnul primar vrea să se vadă cu mine”, declara Liviu Dragnea săptămâna trecută.

Aleșii locali spun, însă, că e doar o diversiune a lui Dragnea.„Nu există așa ceva. Este o minciună, o diversiune pentru presă”, ne-a declarat consilierul Silviu Grecu. Acesta a mai anunțat că, săptămâna aceasta, se va pune în discuție situația administratorului public. Fostul primar, Marian Tudorică, este acuzat de delapidare și de prejudicierea bugetului local, fapt constatat în urma unui control al Curții de Conturi.

În comunele Crângu şi Troianul, primarii au fost suspendaţi din funcţii după ce au fost declaraţi incompatibili de ANI. După alegeri, patru consilieri locali ai comunei Crângu şi-au dat demisia, ca urmare a neregulilor din administraţia comunei. „În Consiliu rămăsesem 4 cu 4. Patru PSD, 3 PDL, unul PNL. Nu aveam majoritate şi intrasem într-un blocaj. În plus, nu ni se pare normal ca la o comună cu 1.500 de locuitori, administratorul să aibă un salariu de 1.000 de euro brut, cu tot cu sporuri. Are spor de conducere de 75%”, a declarat consilierul PDL Silviu Ciobanu.

La rândul lui, consilierul PNL Nicolae Popa a spus: „Soluția ar fi să îl dăm afară pe administrator. Nu e comună mare. Nu se poate, însă, discuta cu ei. Taie și spânzură”.

Fostul primar, actual administrator public, Gelu Şiteavu, susține că nu s-a săvârşit nicio ilegalitate. „Duminică va avea loc şedinţa pentru validarea demisiilor celor patru consilieri. Acum, ce să facem? Să facem mereu alte alegeri? Aşa ar vrea cei de la PNL şi de la PDL. Legat de salariul administratorului, este calculat pe baza unor sporuri, vechime”, a declarat, Gelu Şiteavu, citat de agerpres.ro.