În 2021, aproximativ 45% din importurile UE de gaze naturale au venit din Rusia. În fața situației actuale, Comisia Europeană propune un plan, denumit REPowerEU, care vizează eliberarea Uniunii de dependența sa de gazul rusesc până în 2027. Deocamdată Comisia Europeană caută să ofere sprijin pentru ca 17 state să își reducă dependența energetică față de Rusia, printre acestea este şi România.
Comisia Europeană va oferi sprijin tehnic pentru a ajuta 17 state membre, inclusiv România, să își elimine treptat dependența de combustibilii fosili ruși, în conformitate cu planul REPowerEU pentru o energie mai accesibilă, mai sigură și mai durabilă.
Statele membre care au solicitat și vor primi acest sprijin în lunile următoare sunt Belgia, Bulgaria, Cehia, Estonia, Irlanda, Grecia, Spania, Croația, Italia, Cipru, Ungaria, Polonia, Portugalia, România, Slovenia, Slovacia și Finlanda.
REPowerEU, un plan de reducere a dependenței de gazul rusesc cu mult înainte de 2030
Comisarul pentru coeziune și reforme, Elisa Ferreira, a declarat că statele aflate în această situație trebuie să primească sprijin personalizat în funcție de nevoile fiecărui stat.
Pe lângă criza umanitară din Ucraina, statele membre se confruntă și cu o criză energetică fără precedent. Instrumentul de sprijin tehnic va oferi sprijin specific, personalizat și care va răspunde în timp util nevoilor în schimbare rapidă ale fiecăruia dintre aceste state membre.
La 21 martie 2022, în urma agresiunii Rusiei asupra Ucrainei, Comisia a lansat o cerere specifică prin care invită statele membre să își exprime interesul de a primi sprijin tehnic. Comisia a evaluat și aprobat toate solicitările prezentate de statele membre. Expertiza se furnizează în cadrul instrumentului de sprijin tehnic (IST), gestionat de Comisie.
Acesta va sprijini eliminarea treptată a dependenței statelor membre de combustibilii fosili ruși și va contribui la atenuarea șocurilor prețurilor pe termen mediu, inclusiv prin accelerarea tranziției verzi a UE, ținând seama în același timp de dimensiunea interregională și transfrontalieră.
În 2021, UE a consumat 400 de miliarde de m3 de gaz
Din aceste 400 de miliarde, 90% au fost importate la diferite niveluri de la un stat membru la altul. Aproximativ 45% din importurile de gaze naturale provin din Rusia, adică aproximativ 155 miliarde m3.
Trebuie să ne asigurăm independența față de petrolul, cărbunele și gazele rusești. Trebuie să acționăm acum pentru a atenua efectele creșterii prețurilor la energie, pentru a diversifica aprovizionarea cu gaze pentru iarna viitoare și pentru a accelera tranziția către energie curată, a declarat Ursula von der Leyen, președintele Comisiei Europene.
Invazia rusă în Ucraina amenință securitatea aprovizionării cu gaze și duce la creșterea prețurilor la energie la niveluri fără precedent. Mai mult, UE nu mai poate continua să depindă de un furnizor care ne încalcă în mod deschis valorile și pacea în Europa.
Din acest motiv, Comisia Europeană propune un plan, denumit REPowerEU, pentru diversificarea aprovizionării cu gaze , accelerarea implementării energiilor regenerabile.și înlocuirea gazului folosit pentru încălzire și producerea de energie electrică.
Implementarea completă a propunerilor Comisiei ar reduce consumul nostru anual de combustibili fosili cu 30%, sau 100 de miliarde de metri cubi (bn m³), până în 2030 prevăzut în planul REPowerEU, şi utilizarea combustibililor fosili cu cel puțin 155 miliarde m³, adică volumul importat din Rusia în 2021, informează france.representation.ec.