Este de notorietate faptul că românii cu venituri mici, medii, dar și o parte dintre cei cu bani frumoși, preferă să meargă în vacanță cu mașina, fie că aleg o aventură în țară sau una peste hotare. Pentru a călători în siguranță, Evenimentul zilei le oferă cititorilor un mic ghid întocmit, bineînțeles, de specialiști în domeniu.
Avalanșa concediilor a început să se rostogolească, iar pentru cei care zilele de relaxare includ deplasarea cu automobilul, sfaturile de mai jos ar trebui să pice la țanc. „În medie, pregătirea mașinii pentru vară necesită un buget de 700 de lei, această revizie având un cost mai scăzut decât pregătirea necesară la ieșirea din sezonul rece, care ajunge până la aproximativ 800 de lei”, apreciază Costin Stan, CEO AutoEco.ro. Recomandări? Verificarea filtrelelor și a nivelului uleiului de motor, testarea sistemelor de suspensie, de direcție și de frânare. Atenție însă și la anvelope, la sistemul de lumini și climatizare! Este importantă și efectuarea unei diagnoze, folosind un tester specializat, a calculatorului motor și a tuturor sistemelor de siguranță.
Verificați nivelul uleiului de motor!
V-a luat durearea de cap? Răbdare, e doar începutul! „Este, de asemenea, recomandat ca intervalul de revizie a nivelului uleiului de motor să nu depășească 12 luni sau maximum 15.000 de km parcurși. Pentru a nu depăși acest interval ar fi ideal ca schimbul de ulei de motor și filtre să fie făcut înainte de concediu, dacă măsurătorile arată că gradul de uzură al acestora se apropie de limita maximă de kilometri la care este recomandată revizia”, menționează specialiștii.
Sfaturi de călătorie pentru drumuri lung
● Alocarea unui buget dedicat pregătirii autoturismului;
● Efectuarea verificărilor necesare în service-uri autorizate și cu personal specializat;
● Stabilirea traseelor și calcularea timpilor necesari parcurgerii acestora, înainte de a porni în călătorie;
● Opriri obligatorii, pentru a oferi pauze de răcire motorului;
● Atenție la sunetele emise de autoturism în timp ce rulează! - multe defecțiuni sunt semnalate astfel;
● Păstrarea unei viteze constante, atât pentru un consum optim, cât și pentru a nu forța sistemele autoturismului.
Ponturi despre frâne
Înainte de a pleca în concediu cu mașina personală, verificarea sistemului de frânare este extrem de importantă și trebuie realizată într-un service specializat. Șoferii trebuie să țină cont că grosimea plăcuțelor de frână trebuie să fie cât mai mare, mai ales la roțile din față, unde forța de frânare este mai mare și uzura intervine mai rapid. Specialiștii atrag atenția și asupra verificării stării lichidului de frână, care trebuie înlocuit o dată la doi ani
Aveți grijă de aerul condiționat!
În timpul verii, sistemul de aer condiționat al mașinii poate ceda - dacă nu este întreținut corespunzător - , cele mai frecvente probleme fiind cauzate de pierderile de freon și defectarea compresorului. Este necesar ca revizia de vară să includă încărcarea cu freon a sistemului de aer condiționat, precum și igienizarea sistemului de ventilație.
Rulați cu anvelope potrivite
De asemenea, vara, pot apărea mai multe probleme cu anvelopele, de aceea, înainte de plecare, trebuie verificată presiunea acestora și eventuale deformări și lovituri. Nivelul de uzură al anvelopelor se depistează cu ajutorul indicatorului cu care acestea sunt prevăzute. În cazul în care nivelul indicatorului este depășit, se recomandă înlocuirea lor cu unele noi. Este important ca la temperaturi extreme să fie utilizate anvelope speciale de vară și nu all-season.