Pacienţii care suferă de hemofilie nu reuşesc să se trateze corect, deşi statul alocă suficienţi bani pentru asta.
Lipsesc centrele specializate şi medicii hematologi necesari, şi nici pacienţii care suferă de hemofilie nu îşi cunosc pe deplin drepturile. Aşa se face că, până în prezent, anul acesta nu s-au consumat nici jumătate din fondurile bugetare alocate. Este al doilea an la rând când se ajunge în această situaţie.
“Tratamentul hemofiliei în România în momentul de faţă este un paradox. Adică, dispunem de protocol de nivel european, avem buget suficient pentru a îndeplini toate indicaţiile din protocol. Din păcate, cel puţin în ceea ce îi priveşte pe adulţi, nu merge deloc cum trebuie. În momentul de faţă suntem, practic, cu un picior în luna noiembrie şi bugetul nu a fost consumat nici măcar la 50%”, a spus Nicolae Oniga, preşedintele Asociaţiei Naţionale a Hemofilicilor din România la RRA.
Bugetul programului de hemofilie a crescut de la 70 de milioane de lei în 2016 la 179 de milioane în 2018. Iar medicii nu au fost pregătiţi pentru o astfel de schimbare, spune Daniel Coriu, directorul Centrului de Hemofilie Fundeni.
“Noi nu am fost suficient de pregătiţi să folosim acest buget, având atâţia ani în care am fost subfinanţaţi. Vedeţi, hemofilia este o boală specială. Este nevoie de hematologi care să înţeleagă boala. Este vorba de o echipă multidisciplinară, nu numai de un hematolog. Avem nevoie şi de chirurg, şi de ortoped, şi de stomatolog, şi de kinetoterapeut. Din păcate, sistemul medical românesc nu a fost pregătit pentru acest lucru”, a explicat şi Daniel Coriu.