Greşeala băncilor locale a fost că au atras tot mai mulţi clienţi, au împrumutat tot mai mulţi oameni, care s-au îndatorat din ce în ce mai mult, au acordat credite în valute străine, ceea ce a făcut ca volumul creditelor neperformante să depăşească şase miliarde de lei, a spus astăzi vicepreşedintele Bancpost, George Georgakopoulos, în Conferinţa anuală de Management al Riscului Comercial
Acesta a spus însă că "nu băncile sunt vinovate pentru creşterea creditării, prin reclama pe care şi-au făcut-o, ci optimismul mediului economic din 2008 în reducerea şomajului, creşterea locurilor de muncă, a consumului", a mai spus acesta, citat de Agerpres.
În urma împrumuturilor acordate de bănci, PIB-ul a avut o dinamică de 2,4 la sută, prin creşterea consumului, în 2008, a explicat vicepreşedintele Bancpost. Sistemul bancar local este încă vulnerabil Potrivit vicepreşedintelui Bancpost, marile bănci străine prezente în România şi-au păstrat capitalul în băncile locale, dar cu toate acestea riscurile în sistemul bancar se menţin, cel mai important fiind vulnerabilitatea populaţiei la riscul de credit.
"Vulnerabilitatea populaţiei la riscul de credit rămâne ridicată şi este una dintre vulnerabilităţile principale ale sistemului bancar românesc, la care se adaugă riscul de contagiune de la zona Euro, riscul de fugă a capitalui, chiar dacă se menţine scăzut, şi inadecvarea depozitelor, raportat la maturităţile acestora", a spus Georgakopoulos.
Acesta a arătat că băncile au fost cele mai criticate pentru situaţia de criză, pentru că au continuat să crediteze la dobânzi mari.
"Băncile au fost criticate, iar acum li se cere să reia creditarea, să sprijine din nou economia, dar pentru sistemul bancar există riscul salariilor şi al pensiilor care au fost reduse după izbucnirea crizei", a mai spus vicepreşedintele Bancpost.
Potrivit acestuia, în ultimii şase-şapte ani băncile au jucat un rol important în accelerarea ciclului economic, au adus capital semnificativ în România, finanţând subsidiarele.