Filialele locale ale creditorilor europeni care au picat testul de stres sunt solide, iar instituţiile-mamă spun că au capitalurile necesare pentru a face faţă celor mai pesimiste scenarii.
Rezultatele testelor de stres la care au fost supuse băncile europene prezintă o situaţie mai sumbră decât realitatea, susţin bancherii locali. Mai mult, ei spun că băncile noastre ar fi trecut au brio examenele la care au fost supuse instituţiile mamă.
Mugur Isărescu, guvernatorul băncii centrale, declara recent că BNR a supus băncile din România la teste mult mai dure decât cele din Europa, aşa încât fondurile deponenţilor sunt sigure.
Ce înseamnă asta? "Nota de trecere" în testele Autorităţii Bancare Europene (ABE) s-a dat în funcţie de raportul dintre banii băncii (rata capitalurilor de rang 1) şi activele acesteia, ponderate la risc. Un scenariu de risc este, de exemplu, o evoluţie nefavorabilă a situaţiei Greciei, care ar lăsa descoperiţi o parte din creditorii ţării.
Miza examenului a fost de a vedea dacă băncile au la dispoziţie banii necesari pentru a-şi onora toate obligaţiile dacă cel mai prost scenariu devine real. Testele mai dure la care s-a referit guvernatorul constau în faptul că, dacă ABE a fixat rata de adecvare a capitalurilor la 5%, în România nivelul minim este de 8%, iar majoritatea băncilor au o situaţie mult mai solidă.
"Indicatorul de solvabilitate al Volksbank România era, la sfârşitul primului trimestru, de 15,45%, peste media de 14,75% din sistem", au declarat, pentru EVZ, reprezentanţii Volksbank.
Situaţia actuală este mai "roz"
Chiar la nivel de bănci-mamă, situaţia este uşor diferită faţă de ceea ce au reflectat testele, spun băncile. Rezultatele acestora au luat în calcul capitalizarea băncilor la finele primelor patru luni din 2011.
De-atunci, unele au luat deja măsuri de consolidare. Volksbank, de exemplu, vinde divizia internaţională către banca rusească Sberbank.
"Stres-testul EBA indica un necesar de capital de 160 de milioane de euro pentru bancamamă. Peste 800 de milioane de euro din capitalurile proprii ale băncii, recunoscute potrivit reglementărilor austriece, nu au fost luate în considerare", spun reprezentanţii băncii. Acestea includ vânzarea Volksbank International (anunţată pe 14 iulie), vânzarea participaţiilor la Raiffeisen Bank şi fuziunea Volksbank cu InvestKredit, care vor aduce capitalurile proprii necesare, au completat aceştia.
ATE Bank spune, la rândul său, că are la dispoziţie 750 de milioane de euro "provizioane generice care nu au fost luate în considerare la testul de stres şi care pot fi utilizate pentru reducerea riscului".
Creşteri de capital pentru acoperirea riscului
În plus, banca va lansa o emisiune de bonuri de tezaur convertibile în capital până la finalul anului 2012, care vor ridica rata capitalului propriu de rang 1 la 6%. Totodată, rata estimată a fondurilor proprii de rang 1 adecvate la risc ale EFG Eurobank, banca-mamă a Bancpost, era estimată la 4,9%.
"Rezultatele nu iau în calcul provizioanele generice ale Eurobank EFG, nici măsurile planificate de bancă cu scopul de a îşi reduce riscul, care conduc la o rată de 7,6%", a anunţat banca într-un comunicat.
8 bănci europene au picat testul ABE, cinci dintre acestea fiind din Spania, două din Grecia şi una din Austria. 91 de bănci au participat la test
16 bănci europene au trecut "la mustaţă" testul de stres
S-au dat rezultatele testelor de stres. VEZI ce bănci au picat