Băncile greceşti din România „strică” piaţa

Bonificaţiile sau costurile de finanţare pe care unele instituţii de creditare le impun ar putea crea o instabilitate în piaţă, cred unii bancheri.

Destabilizarea pieţei bancare s-ar putea produce odată cu practicarea de dobânzi în afara „ţintei” de către alte instituţii de creditare, consideră Claudiu Cercel, director general adjunct al BRD.

„Prezenţa băncilor cu prime ridicate de risc, care au format anumite insule şi care funcţionează la dobânzi diferite de restul băncilor, va duce la destabilizarea pieţei”, a spus acesta, săptămâna trecută, la un eveniment organizat de banca centrală.

Deşi nu s-au menţionat băncile, s-a lăsat să se înţeleagă că este vorba de cele greceşti care activează pe piaţa din România.

Potrivit lui Cercel, calitatea portofoliilor de împrumuturi este una îndoielnică, şi asta contează foarte mult pentru că acestea conţin credite care nu se vor mai întoarce la bănci. Destabilizarea pieţei s-ar putea produce prin practicarea de dobânzi ceva mai scăzute la credite şi un pic mai ridicate la depozite.

Depozite pe termen scurt

Acest fapt ar atrage de partea lor mai mulţi clienţi. Întrebaţi despre acuzele aduse, reprezentanţii mai multor bănci, printre care şi cele greceşti, au refuzat să comenteze, specificând faptul că atâta timp cât nu s-au menţionat nume nu are rost să intre în conflict.

În România se ştie că depozitele au o durată foarte scurtă, de o lună, trei sau cel mult şase luni, mai menţiona Claudiu Cercel.

Acest fapt este dovedit şi de strategia prin care unele bănci încearcă să atragă acum clienţi pentru depozite, prin economii de maximum 100 de zile sau 6 luni. Potrivit lui Lucian Anghel, economistul-şef al BCR, banca centrală nu va lăsa un astfel de curent să ia amploare.

„Prin măsurile pe care le-a luat cu scăderea dobânzii de politică monetară, BNR ţine sub control astfel de tendinţe. Dobânzile la depozitele în lei vor trebui să fie undeva sub nivelul dobânzii de politică monetară, în timp ce pentru credite vor trebui să scadă în continuare”, ne-a menţionat economistul BCR.

Dobânzi duble, doar la promoţie

Unele bănci au început şi ele unele campanii „agresive” de atragere a clienţilor prin dobânzi mult peste media pieţei, chiar dacă sunt pentru o singură lună.

Acesta este şi cazul Millennium Bank, care oferă la unul din depozitele în lei dobândă de 13% pe an în a şasea lună de economisire. Depozit Ascendent în lei, constituit pe o perioadă de şase luni, oferă o dobândă progresivă, care începe de la 6% pentru prima lună şi creşte lunar, până la 13% pentru a şasea lună.

De asemenea, clienţii pot denunţa în avans depozitul, în orice moment, fără să piardă dobânda acumulată. Depozitul Ascendent este disponibil în lei, iar suma minimă pentru deschiderea acestuia este de 500 de lei.

Mai puţini bani

Mulţi clienţi bancari s-au plâns că au scos mai puţini bani din depozit decât au depus. Motivul este simplu.

Pentru un depozit de 3 luni în euro, dobânda este de 3% pe an, deci la 1.000 de euro depuşi s-ar mai câştiga 7,5 euro, dacă sunt ridicaţi la termen, fără să calculăm comisioane.

În schimb, dacă aceşti bani sunt scoşi înainte de termen, în multe cazuri se pierde şi dobânda şi se şi comisionează, în general, cu 0,5%, deci cam 5 euro din cei 1.000.