Premierul grec a declarat că băncile închise din 29 iunie nu vor putea fi redeschise decât atunci când va fi finalizat acordul dintre Atena și creditori.
Alexis Tsipras a declarat într-un interviu pentru televiziunea publică ERT:
„Deschiderea băncilor depinde de aprobarea acordului, care se va realiza peste o lună. Când există un șoc, există întotdeauna și riscul ca deponenții să-și retragă economiile.”
Totuși Tsipras și-a exprimat speranța că BCE va alege să mărească ELA (ajutorul de urgență pe care îl dă băncilor - n.r.), „deci va exista posibilitatea de a se retrage o sumă mai mare.”
Acum, retragerile cotidiene sunt limitate la 60 de euro. Tsipras a estimat că băncile grecești au nevoie de o recapitalizare de 10-15 miliarde de euro.
De două săptămâni, populația continusă să se înghesuie la bancomate. Consiliul Guvernatorilor Băncii Centrale Europene a hotărât săptămâna trecută să mențină nivelul de lichidități de urgență acordat băncilor grecești.
Plafonul actual al acestui mecanism, numit ELA, se situează la circa 89 de miliarde de euro, potrivit unor surse bancare citate de Reuters.
Parlamentul grec trebuie să se voteze miercuri acordul încheiat de Tsipras cu creditorii la Bruxelles. Premierul le-a cerut deputaților să aprobe un text în care el spune că „nu crede” și pe care ar fi fost obligat să-l aprobe pentru a evita „dezastrul” unei ieșiri din Zona Euro.
Alexis Tsipras a declarat că noaptea de duminică spre luni, în care s-a negociat acordul, a fost „o noapte proastă pentru Europa”.