Băncile de ţesuturi sunt o altă mare problemă a sistemului sanitar din România. Doar într-o singură instituţie din ţară se poate stoca piele prelevată de la donatori, deşi legislaţia europeană prevede să avem cel puţin patru.
Astfel de instituţii sunt vitale pentru tratarea pacienţilor cu arsuri majore, precum în cazul victimelor de la clubul Colectiv. Zeci de oameni ar avea nevoie de grefe de piele, secţia de la Spitalul de Copii Grigore Alexandrescu fiind singura din ţară care poate veni în sprijinul lor.
Deşi au fost alocate fonduri pentru construirea unor bănci de ţesuturi la Timişoara, Iaşi şi Târgu Mureş, ele există doar pe hârtie, relatează Digi24.
În luna august a avut loc o licitaţie pentru construcţia celor patru bănci de ţesuturi şi organe, însă nicio companie nu s-a prezentat, urmând ca Ministerul Sănătăţii să lanseze din nou aveastă licitaţie.
Consiliul Judeţean Mureş a aprobat, în luna decembrie 2014, realizarea unei Bănci de ţesuturi şi celule umane la Târgu Mureş, pe un teren cu o suprafaţă de 450 metri pătraţi, aflat în proprietatea publică a judeţului, la solicitarea Spitalului Clinic Judeţean Mureş.
La Timişoara, terenul alocat de Consiliul Judeţean se află în apropierea spitalului judeţean. Cei 200 de metri pătraţi, cât ar urma să aibă clădirea, ar urma să fie împărţită în patru module.
Nici la Iaşi lucrurile nu stau mai bine. Urma să fie construită o clinic cu 52 de module speciale. Proiectul a rămas pe hârtie, chiar dacă au trecut cinci ani de la iniţierea proiectului.