Băncile de la noi se pregătesc să dezgheţe creditarea

Volumul total al împrumuturilor firmelor şi populaţiei de la bănci va creşte cu 7% anul acesta, estimează analiştii UniCredit. Economiile din regiune îşi revin greu din cauza lipsei creditelor.

Băncile din România vor da anul acesta populaţiei şi firmelor mai multe credite. Creşterea este estimată la 7% pentru acest an, pentru ca să ajungă, anul viitor, la 10,5%, potrivit analizelor realizate de specialiştii UniCredit cuprinse într-un raport lansat ieri la Viena. Cu tot îngheţul resimţit de piaţă, creditarea a urcat în 2010 cu 3,8%, după un avans de 3,4% în anul precedent, potrivit datelor UniCredit.

De altfel, revenirea uşoară a economiilor din sud-estul Europei pe parcursul lui 2010 s-a făcut practic fără credite. Bilanţul pe anul trecut arată că atât cererea, cât şi calitatea creditelor s-a deteriorat. Sunt însă două excepţii: Serbia şi Croaţia. Aici, creditarea a continuat firav susţinută mai mult de guvern cu proiecte de infrastructură. Aşa au fost posibile creşterile în sectorul creditelor, în 2010 faţă de 2009, de 28% şi respectiv 6%.

În România creşterea s-a datorat sectorului privat. Avansuri mai moderate au fost înregistrate în Bulgaria şi Bosnia, unde creditarea în sectorul retail a fost împiedicată de cererea de cosum foarte scăzută din partea sectorului privat, unde investiţiile au fost foarte slabe.

"Dacă revenirea economică va începe cu ultimul trimestru din 2010, creditarea pare să prindă şi ea un mic avânt până la un procent-record de 7% creştere de la un an la altul în 2011, faţă de 3,8% cât este estimat pentru 2010. În aceste condiţii, motorul creşterii pare să fie tot creditarea pentru sectorul corporate" din România, relevă studiul.

În schimb, în Bulgaria creşterea pare să fie ceva mai echilibrată având în vedere că cererea de împrumuturi pe retail pare să o depăşească pe cea a companiilor. Marea provocare pentru bancheri va fi să reorienteze creditele dinspre sectoare precum real-estate, comerţ sau construcţii către altele mai puţin afectate de criză.

Creştere economică modestă

În ciuda semnelor de recuperare uşoară de la începutul anului 2010, situaţia în regiunea Europei de sud-est rămâne fragilă, potrivit studiului UniCredit. "În linie cu restul regiunii, economiile din sud-est şi-au atins punctul de jos în cel de-al patrulea trimestru al anului 2009, dar creşterile anuale au rămas în teritoriu negativ chiar şi pe durata anului trecut, excepţie făcând Serbia", indică studiul.

Situaţia României a fost una provocatoare, datorită măsurilor de austeritate impuse de guvern în vara anului trecut. Din această cauză, cererea a rămas "la pământ" şi nu dă semne că s-ar îmbunătăţi prea curând.

Privind în ansamblu zona Europei de Sud-Est, creşterea economică ar putea ajunge, în 2011, la 2% de la -1,2%, cât era estimat pentru 2010. Potrivit studiului, în România şi Bulgaria sectorul public se va confrunta în continuare cu dificultăţi, ca urmare a ajustărilor dificile prin care trece piaţa muncii, ce afectează în continuare şomajul şi, implicit, veniturile populaţiei.

Economia americană încet

Economia SUA îşi continuă recuperarea, dar într-un ritm lent, se arată într-un studiu publicat de Eurobank EFG. Cel mai mult au contat în acest proces stimulentele fiscale federale de la începutul anului 2010. Potrivit estimărilor făcute de bancă, economia americană va creşte în acest an cu 2,4%, după un avans de 2,7% în 2010.

Totuşi, pentru crearea mai multor locuri de muncă, este necesară o creştere economică de cel puţin 3%.

În schimb, economia japoneză a avut o creştere de 0,9%, în al treilea trimestru, consumul populaţiei fiind principalul motor. "În 2011 ne aşteptăm ca economia să crească datorită revenirii globale, fapt care va duce şi la o recuperare pe segmentul exporturilor", se mai arată în studiul realizat de Eurobank EFG.

7% va fi rata de creştere a creditării în România, în acest an, potrivit estimărilor experţilor UniCredit

STUDIU

Evoluţia creditării în ţările din regiune (%)

DEPOZITE BANCARE

Unde economisirea este un lux

Bulgaria nu are motive de îngrijorare la capitolul economiilor populaţiei, având în vedere că, în ţara vecină, creşterea anuală este estimată pentru 2010 la 10%. Încrederea populaţiei în bănci pare să fi dat roade şi în Bosnia, unde aceasta se va traduce printr-o creştere moderată.

În schimb, în Croaţia, economisirea populaţiei ar putea încetini în 2011, după ce şi-a luat avânt anul trecut. Asta în condiţiile în care piaţa de capital ar putea creşte din nou ca răspuns la tratativele pe care ţara le duce pentru intrarea în UE. Creşterea pentru depozitele companiilor va fi firavă în majoritatea ţărilor din regiune, cu excepţia Serbiei şi Bosniei.

În România, o treime din cei care au economisit în 2009 nu au mai constituit depozite bancare în 2010, se arată într-un studiu realizat de Fondul de Garantare a Depozitelor Bancare. "Pentru 2011, avem speranţa că poate un sfert din cei care au economisit în 2010 vor putea pune deoparte nişte bani pentru zile negre", a declarat directorul Fondului, Eugen Dijmărescu.