Ratele la bancă ar putea creşte ca urmare a majorării dobânzilor de bază (ROBOR şi EURIBOR), sunt de părere experţii Asociaţiei Române a Băncilor (ARB). „Noi am atras atenţia că suntem în momente de minim istoric de dobândă”, a declarat preşedintele ARB, Sergiu Oprescu, citat de Agerpres.
Potrivit acestuia, în prezent, reglementările obligă băncile ca, la acordarea unui credit, să îi arate clientului care a fost nivelul maximal al dobânzii de bază în ultimii 10 ani şi la cât ar putea ajunge rata dacă s-ar ajunge din nou la acel nivel. „În mod normal, unui client care vine astăzi la bancă i se arată, când semnează pentru un contract, că ROBOR-ul în ultimii 10 ani a avut nivelul maxim de ... La nivelul respectiv se calculează un scadenţar care îi arată la cât ar putea să a j u n - gă rata la dobânda respectivă”, a mai spus Oprescu.
El a explicat că, prin a cea s t ă abordare, clienţii vor înţelege că ROBOR variază. De pildă, ROBOR la 3 luni era acum trei ani de 4%, acum este 0,8%, iar în 2008 era 16%. ARB mai estimează o creştere a cererii pentru creditele ipotecare şi o scădere a celor de consum.