Aşteptarea legată de cursul valutar este ca euro să ajungă până în 5 lei, a declarat directorul general al ING Bank, Mişu Negriţoiu, la emisiunea "După 20 de ani", difuzată de Pro TV.
Potrivit acestuia, deprecierea leului resimţită în ultimele săptămâni a fost cauzată exclusiv de problemele externe.
"Nu avem probleme interne care duc la deprecierea cursului. Acum, deprecierea cursului vine exclusiv din problemele din Grecia şi din atacurile speculative. Este o situaţie diferită din 2009", a explicat Negriţoiu. Potrivit acestuia, atunci, au fost "ieşiri de capital legitime, investiţii care au fost în România şi au plecat. Astăzi nu avem ieşiri de capital din România. Nici capitalul pe termen scurt nu mai este, nu are cine să mai plece".
Astfel, "dacă nu ar fi contextul euro, european, nu am avea această situaţie" de depreciere, a precizat bancherul.
Potrivit acestuia, BNR intervine în piaţă pentru a ţine în frâu deprecierea monedei naţionale. "Banca Naţională nu poate să ignore asta. (...) Desigur că intervine, că are resurse care pot să limiteze deprecierea. BNR cheltuie bani cu protejarea cursului. Nu va fi uşor să transfere presiunea pe curs pe piaţa monetară, ar creşte dobânzile la lei şi BNR nu-şi permite", a comentat acesta.
"Avem o psihoză a deprecierii"
Potrivit bancherului, care lucrează în domenii de 15 ani, "noi avem o psihoză a deprecierii din anii 90. Ne uităm acum la deprecierea leului. De ce ne uităm atât de mult, pentru că este controlată?".
Negriţoiu mai spune că "nu ai cum să ţii o monedă stabilă într-o economie slabă, într-o ţară în care muncesc 4 milioane de români ca să ţină 20 de milioane..."
Conform acestuia, criza actuală a reuşit să corecteze nişte excese care au avut loc în perioada de boom economic, când deficitul bugetar a ajuns la 8-9% din PIB. Guvernul a optat atunci pentru tăierea salariilor pentru "un segment supradimensionat", dar ar fi avut şi posibilitatea deprecierii leului pentru toată lumea.
Ce însemnă atacuri speculative
Potrivit acestuia, una din cauzele deprecierii actuale a monedei naţionale sunt atacurile speculative.
"Sunt instituţii financiare care fac bani din bani. Sunt fonduri hedge, cumpără valute în diverse zone, în diverse ţări şi pe diverse pieţe şi le revând. Ele nu sunt doar în România, sunt operaţiuni care transcend graniţele României. Băncile locale sunt interfaţa, doar execută aceste ordine", a explicat şeful ING Bank care este modul de acţiune al speculatorilor.
În acest context, ce trebuie să facă un cetăţean care are credite în euro? "Trebuie să fie atent permanent, trebuie să urmărească, trebuie să aibă aşteptări realiste şi să facă un calcul plus/minus", îi sfătueşte Mişu Negriţoiu pe români.