Bancherii consideră că orice inițiativă privind conversia creditelor în valută trebuie să țină cont de principiile stipulate de Directiva europeana nr. 17 din 2014, care stabilește că operațiunile de conversie se vor efectua la cursul de schimb de la data acesteia, scrie într-un comunicat emis de Consiliul Patronatelor Bancare din România.
CPBR consideră că propunerile care vizează impunerea altui curs de schimb decât cel al pieței pentru conversia creditelor acordate în franci elvetieni este o problemă ce nu poate fi tratată decât punctual, între băncile care au acordat astfel de credite și clienții acestora.
Astfel, scrie în comunicat, băncile membre ale CPBR au demarat deja acțiuni consistente pentru a reduce povara creșterii sumelor de plata ca urmare a aprecierii francului elvetian atat fata de leu cat si fata de celelalte valute, determinata de decizia bancii centrale a Elvetiei.
CPBR consideră că impunerea pe cale legislativă a unor soluții care nu respectă principiile economiei de piață sau se îndepărteaza de principiile europene în domeniu pot genera, pe lângă lipsă de predictibilitate în domeniile activității economice și investiționale, a unor situații inechitabile în randul clienților.
Spre exemplu, persoane care au contractat credite de sute de mii sau milioane de franci elvetieni sau alte valute pentru investiții în afaceri imobiliare, ar beneficia de aceleași condiții ca cei care în mod obiectiv nu-și mai pot achita ratele lunare pentru singura proprietate familială cumpărată.
Bancile membre ale CPBR recomanda clientilor prudenta in luarea unor decizii in momente de volatilitate a pietelor valutare, cu impact in derularea ulterioara a unor credite pe termen lung.
Despre „Electorată”, CPBR scrie că băncile membre au fost de acord cu implementarea de astfel de măsuri cu caracter de protecție sociala.
În ceea ce privește legea falimentului personal, CPBR consideră că adoptarea unei asemenea forme de legislație este binevenită, însă doar „în masura în care va fi bine definită și reglementată și ca un instrument de rezolvare doar pentru unele cazuri extreme”.
„O astfel de lege ar fi deci benefică doar în măsura în care nu va încuraja abuzurile in aplicare și lipsa de disciplină la rambursare în rândul persoanelor fizice”, scrie în comunicat.
Membrii CPBR sunt Banca Comerciala Romana, BRD - Groupe Societe Generale, Raiffeisen Bank, UniCredit-Tiriac Bank, ING Bank Romania si Volksbank Romania.