Băncile nu vor ieşi în pierdere ca urmare a aplicării Ordonanţei 50/2010 privind creditele pentru populaţie, ci banii pierduţi ar putea fi recuperaţi prin creşterea costurilor creditării în viitor, consideră Steven van Groningen, preşedintele Raiffeisen Bank România.
Preşedintele Raiffeisen Bank România, Steven van Groningen, a declarat într-o emisiune difuzată de ProTv, că Ordonanţa 50/2010 nu este clară. Drept urmare, nui se poate face o evaluare clară a pierderilor pe care le va suferi sistemul bancar, însă ''pagubele'' ar putea fi recuperate prin creşterea costurilor creditării la nivel de sistem.
''Ordonanţa nu trebuie să intervină pe un contract în derulare, deoarece banca are în spatele acestui credit un mix de active. Directiva europeană este clară în această chestiune'', a explicat Steven van Groningen.
Preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC), Constantin Cerbulescu, a precizat că textul Ordonanţei este discutat de parlamentari şi că ''nu avem nicio intenţie de a modifica'' actul normativ. De asemenea, preşedintele ANPC a criticat atitudinea bancherilor faţă de consumatori.
''Ani de zile, băncile au avut această impresie că pot face orice modificări în contracte fără să aibă nevoie de clienţi'', a declarat Constantin Cerbulescu, în cadrul emisiunii ''După 20 de ani''.
Totodată, Cerbulescu a subliniat că băncile nu au reuşit să prezinte, nici după intrarea în vigoare a Ordonanţei în luna iunie, o situaţie clară a pierderilor pe care le va suferi sistemul bancar. De asemenea, băncile au ameninţat că vor reclama Autoritatea, apoi au făcut lobby pe lângă partidele parlamentare, iar ulterior au anunţat că vor cere preşedintelui Traian Băsescu să nu promulge legea.
FMI nu ameninţă, ci recomandă
În ceea ce priveşte declaraţiile şefului misiunii FMI în România, Jeffrey Franks, privind necesitatea de a modifica Ordonanţa creditelor, astfel încât aceasta să nu se aplice creditelor aflate în derulare, aşa cum cer bancherii, Cerbulescu a precizat că oficialul FMI nu a lansat un avertisment, ci a făcut o recomandare.
Jeffrey Franks a anunţat joi că România va primi următoarea tranşă din împrumutul de la FMI numai dacă modifică Ordonanţa nr. 50/2010 privind creditele populaţiei până pe 15 decembrie. Franks le-a cerut atât membrilor Comisiei pentru buget din Camera Deputaţilor, cât şi reprezentanţilor Ministerului Finanţelor, ca OUG 50 să nu se aplice şi creditelor în derulare.