Cea mai mare trazacție bancară de pe piața locală din criză este achiziția Volksbank România de către Banca Transilvania. În timp ce Volksbank a marșat puternic pe creditarea în franci, Banca Transilvania nu a acordat astfel de credite, în schimv, prin preluarea clienților Volksbnak, are de gestionat problema clienților acestei bănci.
Tranzacția nu a fost încă autorizată de Consiliul Concurenței. Astăzi, Consiliul a emis o decizie de derogare de la prevederile Legii Concurenţei, astfel încât Banca Transilvania S.A. să se poată implica în activitatea Volksbank România S.A. şi Volksbank Services România S.A. înainte de obţinerea autorizării din partea autorităţii de concurenţă pentru preluarea acestora., scrie în comunicatul Concurenței.
“Am luat această decizie având în vedere situaţia dificilă în care se află o mare parte a clienţilor Volksbank România S.A. care au contractat credite în CHF. Banca Transilvania are posibilitatea de se implica rapid pentru a găsi soluţii în favoarea consumatorilor afectaţi”, a declarat domnul Bogdan Chiriţoiu, preşedintele Consiliului Concurentei.
Conform Legii Concurenţei, o concentrare economică nu poate fi pusă în aplicare înainte de înainte de a fi declarată compatibilă cu un mediu concurenţial normal, printr-o decizie adoptată de Consiliul Concurenţei.
În cazuri excepţionale, Consiliul Concurenţei poate emite, la cerere, o decizie de derogare de la această interdicţie dacă solicitarea este motivată. Decizia Consiliului Concurenţei ţine cont de efectele asupra companiilor implicate şi asupra concurenţei.
Banca Transilvania S.A a solicitat o derogare de la prevederile legii, urmând să notifice concentrarea economică, în cel mai scurt timp posibil, mai scrie în comunicatul Concurenței.
Banca Transilvania S.A. şi Volksbank România S.A. activează pe piaţa financiar-bancară. Volksbank Services România S.A prestează servicii de administrare și vânzare a proprietaților dobândite de VBRO din executari silite.