HSBC a fost amendată cu peste 57 de milioane de lire sterline de autoritățile britanice pentru că nu a respectat legile de protejare a depozitelor bancare ale clienților în caz de faliment. Banca a marcat incorect 99% din depozitele eligibile ca fiind „neeligibile” pentru a primi compensații în cazul unui scenariu extrem. HSBC a cooperat cu ancheta și a recunoscut încălcarea legii, evitând o amendă și mai mare.
Banca HSBC a fost implicată recent într-o serie de scandaluri și a fost amendată în repetate rânduri pentru spălare de bani, dar și pentru conexiunile cu organizații de crimă organizată, precum cartelul Sinaloa.
De asemenea, a fost acuzată pentru scheme de evaziune fiscală la scară largă.
Recent, a primit o amendă istorică de la autoritățile britanice.
Ce este HSBC, cea mai mare bancă europeană
HSBC Holding (The Hongkong and Shanghai Banking Corporation), cunoscută pe plan local ca HongkongBank în Canada, Australia și Hong Kong, este o bancă internațională cu sediul la Londra.
Deși operează la nivel global, dar în special, în Asia de Est, este considerată cea mai mare bancă europeană după activele totale, depășind BNP Paribas. În 2021, HSBC avea 10,8 trilioane de dolari active în custodie și 4,9 trilioane de dolari în activele în administrare.
HSBC a fost deschisă ca o casă de comerț în Hong Kong, în 1865, pe durata ocupației britanice, iar din 1866, a activat ca bancă cu sucursale în Shanghai. Din 1991, are sediul oficial la Londra, cu birouri și sucursale în 62 de țări de pe toate continentele și cu 39 milioane de clienți.
Banca a primit o pedeapsă înjumătățită fiindcă și-a recunoscut fapta
HSBC a fost amendată cu 57 de milioane de lire sterline. Banca a evitat o amendă și mai mare, care trebuia să fie de 96 de milioane de lire sterline. Dar pentru că a cooperat cu anchetatorii și a recunoscut din timp că a încălcat unele reguli, a evitat o amendă care i-ar fi pricinuit daune și mai mari.
HSBC a fost amendată de Autoritatea de Reglementare Prudențială a Băncii Angliei (PRA) pentru că nu a protejat depozitele clienților între anii 2015 și 2022. Este a doua cea mai mare amendă aplicată vreodată de reglementator, reflectând gravitatea încălcărilor.
Potrivit regulilor impuse de după criza financiară din 2008, depozitele de până la 85.000 de lire sterline ar trebui să fie în siguranță în caz de faliment, în conformitate cu Schema de Compensare a Serviciilor Financiare (FSCS).
Cu ce a greșit HSBC?
Banca HSBC a marcat incorect 99% din depozitele eligibile ca fiind „neeligibile” pentru protecția FSCS. Deficiențele de protecție a depozitelor au fost atât de semnificative, încât PRA a declarat că banca a „subminat în mod material” pregătirea depozitelor pentru o potențială restructurare.
Regulile de protecție a depozitelor cer băncilor și societăților de credit să pună în aplicare sisteme pentru a crea informații exacte pentru FSCS, pe care să se bazeze în cazul falimentului unei instituții financiare.
Pentru că a cooperat, HSBC a evitat o amendă și mai mare de 96 de milioane de lire sterline. Cooperarea cu autoritățile i-a redus amenda cu 15%, iar acordul pentru rezolvarea problemei i-a adus o reducere suplimentară de 30%. Dacă primea amenda de 96 milioane de lire sterline, ar fi depășit recordul de 87 de milioane de lire sterline deținut de banca Credit Suisse vara anului 2023, scrie SkyNews.