Banca naţională de sânge, plasmă umană şi cellule stem, un proiect al Ministerului Sănătăţii care va fi realizat în următorii 25 de ani. Cine vor fi beneficiarii
- Vasile Andrei
- 28 februarie 2019, 21:39
Un proiect de parteneriat public-privat în valoare de 800 de milioane de lei vizează realizarea unei bănci naţionale de sânge, plasmă umană şi celule stem.
Proiectul va fi realizat în următorii 25 de ani, arată Agerpres, conform anunţului făcut azi de Comisia Naţională de Strategie şi Progniză.
Acest proiect apare în situaţia în care ţara noastră se confruntă cu mari probleme. De pildă, speranţa de viaţa a românilor este sub media Uniunii Europene. La bărbaţi, de 71 de ani, faţă de media UE de peste 77 de ani. La femei, 78 de ani, faţă de peste 83 de ani în UE.
Ţara noastră nu dispune, în plus, de un sistem integrat de îngrijire pe termen lung.
"Având în vedere cele mai sus prezentate, raportat la realităţile subsecvente din ariile operaţionale ale centrelor de transfuzie, băncilor de celule ale spitalelor şi clinicienii utilizatori ai produselor terapeutice derivate din plasma umană, oportunitatea şi utilitatea proiectului apar ca legitime şi imperios necesare.
O abordare integrată a acestor probleme sub egida băncii naţionale de sânge, plasmă umană şi celule stem va pune în acord funcţionalitatea sistemului din România cu principiile şi liniile directoare ale normelor europene în materie de colectare, depozitare, transport, preparare, utilizare şi asigurare a calităţii componentelor sangvine", se arată în motivarea acestui proiect.
Documentul mai arată că proiectul băncii naţionale de sânge, de plasmă umană şi de celule stem va fi realizat de Ministerul Sănătăţii , prin Compania Naţională “Unifarm”.
Beneficiarii proiectului vor fi centrele de transfuzii din reţeaua naţională, toate maternităţile publice, toate unităţile de transfuzii din reţeaua publică şi privată, clinicile de hematologie şi transplant medular.
"Investiţiile se vor realiza gradual, conform calendarului stabilit de comun acord cu partenerul public, dar nu mai târziu decât este prevăzut în prezentul studiu de fundamentare.
Astfel, în prima etapă se va investi în capacitatea de colectare, apoi în cea de testare şi stocare, urmând ca, după realizarea unei capacităţi de colectare de minim 300.000 litri plasmă anual şi 5.000 de mostre de celule stem, să fie începută investiţia în capacităţile de procesare", conchide Comisia Naţională de Strategie şi Progniză.