Creşterea automatizării a avut, până acum, un impact neglijabil asupra numărului de locuri de muncă la scară mondială, susţine economistul şef al Băncii Mondiale, Pinelopi Koujianou Goldberg, în pofida predicţiilor sumbre referitoare la înlocuirea oamenilor cu maşini, transmite Bloomberg.
Chiar dacă economiile avansate au pierdut locuri de muncă în sectorul industrial, în ultimele două decenii, expansiunea aceluiaşi sector în economiile din Estul Asiei a compensat numărul locurilor de muncă pierdute în economiile avansate, arată un raport al Băncii Mondiale.
„Teama că roboţii au eliminat locuri de muncă nu este sprijinită de dovezi, până acum”, a declarat Pinelopi Koujianou Goldberg. Studiile realizate în trecut deseori prognozau că automatizarea va distruge mai multe locuri de muncă decât va crea.
Chiar dacă progresele tehnologice în domeniul automatizării permit roboţilor să preia mii de sarcini de rutină şi să elimine multe joburi cu calificare redusă din economiile avansate şi ţările în curs de dezvoltare, ele creează și oportunităţi pentru locuri de muncă diferite, mai productive şi mai creative. „Aceasta este cea de a patra revoluţie industrială, au mai fost trei şi am reuşit să supravieţuim astfel încât nu se pune problema ca maşinile să elimine complet oamenii. În cele din urmă ne vom adapta”, a mai spus Pinelopi Koujianou Goldberg.