Banca Mondială susține faptul că țările africane care dispun de resurse de gaze naturale ar trebui să le valorifice la maximum pentru a-și reduce decalajele de energie electrică.
Creditorul multilateral a declarat că Africa are un potențial semnificativ de energie regenerabilă, dar atragerea de investiții este esențială, potrivit Nairametrics.
Urmărirea de către Africa a economiilor bazate pe gaze naturale nu va aduce un plus semnificativ la statutul său de emițător redus de carbon.
Banca Mondială a declarat că sprijină utilizarea gazelor naturale și a tehnologiilor de energie regenerabilă pentru a elimina decalajele de energie electrică din Africa.
Gazele naturale și energia regenerabilă pot merge mână în mână
Făcând cunoscut acest lucru în cel mai recent raport Africa Pulse, Banca Mondială a explicat că țările africane își pot valorifica resursele pentru a reuni gazele naturale și energia regenerabilă pentru a satisface nevoile interne ale regiunii. O parte a raportului precizează:
"Gazele naturale și energia regenerabilă pot merge mână în mână, în special în cazul gazului, care este atât un combustibil de tranziție, cât și o sursă de venituri din export.
"Peste 5.000 de miliarde de metri cubi de gaze naturale au fost descoperite, dar nu au fost aprobate pentru dezvoltare pe continent. Acest lucru ar putea produce încă 90 de miliarde de metri cubi pe an până în 2030. Până la două treimi din care, potrivit estimărilor Agenției Internaționale pentru Energie (AIE), ar putea fi utilizate în cele din urmă pentru nevoile interne, iar restul pentru export.
"Utilizarea gazului natural în Africa ar menține contribuția sa la emisiile de carbon la mai puțin de 10 gigatone în următorii 10 ani și, dacă ar fi adăugată la nivelurile actuale de emisii, ar reprezenta 3,5% din totalul emisiilor.
"Agenția Internațională pentru Energii Regenerabile (IRENA) estimează că Africa ar putea avea o capacitate de 310 gigawați de energie regenerabilă până în 2030. Acest lucru se datorează în parte potențialului ridicat al regiunii într-o serie de energii curate: are o capacitate de 10 terawați de energie solară, 350 de gigawați de energie hidroelectrică, 110 gigawați de energie eoliană și 15 gigawați de energie geotermală.
"Țările africane au, de asemenea, dotări bogate în minerale și metale "verzi" care sunt necesare pentru a construi aceste tehnologii energetice curate."
Gaz pentru consumul intern și pentru exporturi
Potrivit Băncii Mondiale, țările care dispun de zăcăminte bogate de gaze naturale trebuie să dezvolte politici de investiții stabile, care sunt esențiale pentru a valorifica rezervele interne de gaze pentru venituri din export și pentru consumul intern.
Banca Mondială subliniază faptul că exploatarea rezervelor de gaze naturale necesită investiții substanțiale, în special pentru transportul offshore și pentru transportul gazelor naturale lichefiate (GNL).
Prin urmare, este logic că, din cauza caracterului de capital intensiv și pe termen lung al acestor investiții în gaze naturale, țările trebuie să elaboreze și să mențină politici care să sprijine atât exportul, cât și consumul intern, în concordanță cu atragerea de investiții suficiente.
Banca Mondială susține că, deși poate fi atractiv pentru țări să rețină cote mari de gaz pentru consumul de energie proiectat în viitor, astfel de restricții pot slăbi argumentele economice pentru investiții și pot întârzia semnificativ deciziile de investiții. O parte a raportului precizează:
"Țările ar trebui să caute înțelegeri pentru a investi în rezervele lor de gaze care să fie în concordanță cu îndeplinirea obiectivelor energetice și de dezvoltare internă, asigurând în același timp exporturi suficiente de gaze naturale pentru a genera venituri fiscale și de export. Politicile eficiente pot sprijini o tranziție eficientă de la gazoduct la exploatare."
Cum pot țările africane să își valorifice mai bine potențialul de gaze naturale
Banca Mondială sfătuiește guvernele să capteze întreaga valoare a rentelor din resurse, sub rezerva unor condiții fiscale care să atragă investiții și să fie rezistente la condițiile în schimbare.
Banca Mondială estimează că valoarea acestor rente din resurse este de 2,6 ori mai mare decât nivelul veniturilor guvernamentale colectate în prezent în Africa bogată în resurse. În cercurile nigeriene, acest lucru înseamnă doar că țara trebuie să scape de regimul de subvenții, care o împiedică să capteze o parte mai mare din rentele din resurse.
De asemenea, Banca Mondială sfătuiește guvernele să evite și să reducă la minimum stimulentele fiscale și să conceapă condiții fiscale care pot fi administrate și monitorizate în mod fezabil. O parte a raportului precizează:
"Asigurarea unor condiții fiscale robuste la condițiile în schimbare, cum ar fi ciclurile de prețuri, reduce, de asemenea, necesitatea și presiunea de a le revizui frecvent ca răspuns la factorii externi. Investitorii preferă stabilitatea fiscală, având în vedere orizonturile de timp ale deciziilor de investiții, în special atunci când dezvoltă noi descoperiri, dintre care regiunea are o pondere disproporționată."
Ce ar trebui să știți
De asemenea, Banca Mondială sfătuiește țările africane să investească în consolidarea infrastructurii de rețele și mini-rețele. În raport, Banca Mondială a precizat că, în cazul în care 4,5 milioane de persoane ar fi conectate anual la rețeaua din Nigeria între 2022 și 2030, atunci 60% dintre nigerieni ar trebui să aibă acces la electricitate prin intermediul sistemelor de mini-rețele. Acesta a declarat:
"Aceste soluții sunt, de asemenea, mai potrivite pentru scop, având în vedere că 95% dintre nigerienii care nu au acces la electricitate trăiesc în zonele rurale, unde poate fi dificil să se atingă scara necesară pentru a oferi acces la electricitate de înaltă calitate".