Banca Italiei a dat o mare lovitură Rusiei, după ce a decis să înghețe active în valoare de 2 miliarde de euro. Este o sancțiune venită în urma războiului din Ucraina.
Vile, iahturi, mașini de lux și lichidități de aproximativ 2 miliarde de euro. Aceasta este valoarea totală estimată a resurselor economice înghețate cetățenilor ruși și belaruşi din cauza sancțiunilor aplicate în urma agresiunii împotriva Ucrainei, aşa cum a afirmat directorul Unității de Informații Financiare, Enzo Serata în raportul său anual, subliniind: ''La sfârșitul lunii iunie a acestui an au fost înghețate 170 de instrumente financiare pe numele a 80 de subiecți. Suma totală a fondurilor înghețate este mai mare de 330 de milioane de euro''.
Unele companii au transferat în străinătate fonduri legate de PNRR
În raportul său, UIF s-a concentrat și pe infracțiunile constatate în problema PNRR. Unitatea a identificat ''rețele de firme care au beneficiat în mod necuvenit de împrumuturi subvenționate'' legate de PNRR ''sau care au folosit abuziv resursele acordate, transferându-le frecvent în străinătate''. Serata a subliniat că ''este frecventă prezența unor profesionişti care, asistând companiile în fazele de accesare a concesiunilor, joacă un rol crucial în rețea, facilitând comportamente ilegale în numele beneficiarilor efectivi''.
''În 2022, unitatea de informații financiare a primit peste 155.000 de rapoarte de tranzacții suspecte, cu circa 11% mai mult decât anul precedent, majoritatea fiind transmise de sistemul bancar și financiar'', a subliniat din nou Serata, adăugând însă că ''informațiile transmise de către administrațiile publice au rămas la niveluri scăzute, ceea ce demonstrează percepția insuficientă a acestora vizavi de importanţa combaterii spălării banilor, ca punct crucial pentru consolidarea garanțiilor legalității''.
Pentru Serata, ''Intervenția publică masivă în economie care caracterizează actualul moment istoric cere un rol mai activ și mai conștient al instituţiilor publice. O contribuție importantă a venit din partea operatorilor nefinanciari și a furnizorilor de servicii de jocuri de noroc, în timp ce contribuția profesioniștilor a fost mult mai modestă''.
sursa: RADOR / repubblica.it