Bancă de celule stem pentru români şi unguri

Bancă de celule stem pentru români şi unguri

Pentru părinţii din vestul României, dar şi pentru cei din Serbia sau Ungaria, s-a deschis o nouă bancă unde pot fi stocate celule din cordonul ombilic.

Bănăţenii, dar şi părinţi din Serbia şi Ungaria pot alege să păstreze celulele stem prelevate din cordonul ombilical al copiilor lor, la Timişoara, într-una din cele mai moderne bănci de profil europene, care este totodată cea mai dotată din regiune.

Stem Cells Bank, inaugurată ieri, funcţionează în cadrul Spitalului Athena din Timişoara, cea mai modernă investiţie medicală în domeniul obstetricii şi ginecologiei din oraş. Spre deosebire de băncile de celule deschise în anii trecuţi, unde este conservat sângele din cordonul ombilical în totalitatea lui, la Timişoara se aplică cea mai nouă tehnologie în domeniu, care presupune procesarea sângelui şi conservarea doar a celulelor sangvine folositoare ulterior.

Probele prelevate, aduse prin poşta rapidă

Ne puteți urmări și pe Google News

"Părinţii au ocazia de a opta pentru recoltarea celulelor stem din cordonul ombilical al nounăscutului chiar în momentul naşterii, asigurând prin acest procedeu starea de sănătate viitoare a copilului lor şi protejându-l împotriva a aproximativ 70 de boli diferite. Procedura de recoltare este complet nedureroasă şi extrem de sigură atât pentru mamă, cât şi pentru nou-născut, având o durată de doar câteva minute", a declarat Dimitris Bibis, reprezentantul băncii de celule stem.

Se pot adresa băncii nu numai familiile ai căror copii vin pe lume în spitalul Athena, ci şi toţi părinţii din regiune, probele prelevate urmând să fie aduse aici prin poşta rapidă.

La noua bancă de celule stem, costul prelevării, procesării şi conservării probei, pentru o perioadă de 20 de ani, se ridică la 1.400 de euro.

Posibil tratament pentru diabet sau boli genetice

Celulele stem au capacitatea de a se transforma în celule ce pot forma orice tip de ţesut şi organ din corp. Între bolile pentru care se studiază tratamentul cu celule stem sunt incluse: diabetul, boala Parkinson, boala Crohn, afecţiuni cardiace, boli genetice, cancere, precum şi leziuni medulo-spinale. Aceste celule 100% compatibile cu individul de la care provin au şi o compatibilitate de 25% cu rudele acestuia şi pot reprezenta o variantă salvatoare pentru membrii familiei.

ALTE VARIANTE ÎN ROMÂNIA

Preţuri şi locuri de prelevare şi stocare

În România, există opt firme care oferă servicii de recoltare şi stocare ale celulor stem. 

  • Cord Blood Center are două bănci de celule stem, la Cluj şi la Bucureşti. Tariful de bază (include prelevare de sânge, transport, prelucrare şi examinare a sângelui) e de 3.270 lei + TVA, la care se adaugă taxa de depozitare, 140 de lei pe an.
  • Stem Health Unirea are o bancă la Bucureşti. Costurile sunt de 3.590 de lei (TVA inclus), iar taxa anuală de depozitare e de 49 de euro + TVA. Există oferte speciale pentru mamele care nasc la Maternitatea "Regina Maria" şi abonaţii Centrului Medical Unirea.
  • La banca Biogenis, preţul recoltării e de 3.590 de lei, plus 190 sau 290 de lei taxă de stocare pe an. Printre companiile care doar prelevează celule stem în România se numără şi Stem Sure. Prelucrarea costă 850 de euro, iar pentru stocare mai trebuie să plătiţi 70 euro + TVA anual. Unităţile de celule sunt stocate în Danemarca. La Stem Celexion, preţul pentru două eşantioane variază între 1.650 şi 1.850 de euro. Stocarea se face în Germania.
  • O altă variantă de firmă care doar face recoltări este Biohellenika. Aici, recoltarea costă 850 de euro. (Ramona Dragomir)