Guvernatorul Băncii Centrale a Greciei, Georgios Provopoulos, l-a avertizat pe președintele Karolos Papoulias despre faptul că instituțiile financiare încep să devină îngrijorate de perspectivele lor, în condițiile în care grecii au început să retragă masiv numerar după alegerile desfășurate pe 6 mai.
”Provopoulos mi-a spus că nu este vorba de o panică, dar sunt temeri mari care s-ar putea transforma în panică”, a declarat președintele grec la întâlnirea de ieri cu președinții partidelor parlamentare, citat de Bloomberg. Suma retrasă până acum ar fi de circa 700 de milioane de euro.
O eventuală panică generalizată în rândul populației și firmelor grecești, care să producă retrageri masive de numerar, ar lăsa băncile decapitalizate și ar bloca definitiv economia și așa slăbită a țării. Mai mult, este posibil ca multe dintre bănci să se afle în imposibilitatea de a onora un val de cereri de retragere și să ajungă la faliment. Efectele ar ajunge inclusiv în România Există voci care propun ca soluție împotriva unui val de retrageri de numerar garantarea depozitelor de către Banca Centrală Europeană, eliminând teama deponenților că băncile grecești ar putea da faliment iar ei și-ar putea pierde banii.
O retragere masivă de bani din băncile grecești ar afecta și moneda unică europeană, și ar putea produce noi pagube creditorilor internaționali, de data aceasta celor care au împrumutat sistemul bancar grec, cel mai important dintre ei fiind chiar Banca Centrală Europeană.
Efectele unui astfel de scenariu ar ajunge și în România, care are un sistem bancar cu aproape un sfert din active aflate sub controlul băncilor din Grecia. Colapsul băncilor-mamă le-ar obliga aproape sigur să vândă cea mai mare parte a operațiunilor din străinătate, într-un moment în care există foarte puțini cumpărători, deci la prețuri mici.