Timișorenii au inventat prima imprimantă 3D bio din România, care poate printa rinichi și ficat, organe care, în viitor, pot fi transplantate la oameni.
Specialiștii de la Symme3D au realizat prima imprimantă 3D bio din România, apartul de înaltă tehnologie fiind instalat la OncoGen, Centrul de terapii genetice și celulare în tratarea cancerului. Proiectul îl are în centru pe Călin Brandabur, un tânăr care a realizat de altfel și prima imprimantă 3D din România și cu care s-a implicat într-o campanei de ajutorare a copiilorcare aveau nevoie de proteze ale membrelor.
Imprimanta 3D bio folosește celule stem și celule epiteliale, cu ajutorul cărora au fost deja imprimate nasuri și urechi umane. ”În stadiul în care este acum, cu această imprimantă putem să printăm țesuturi cartilaginoase mari, precum cartilagii, urechi, nasuri, pentru că nu avem vascularizare complexă în acestea”, arată Brandabur.
În perioada următoare urmează să fie demarate testele pentru transplantarea organelor.
Medicii care fac parte din echipa de cercetare sunt optimiști în legătură cu rezultatele. Ei arată că, dat fiind că celulele prelevate pentru imprimantă sunt ale pacientului, se reduc simțitor șanseșe ca organul construit de bio-imprimantă să fie refuzat de corp.
Virgil Păunescu, coordonatorul centrului OncoGen spune că mai e nevoie de multe cercetări și experimente până ce organele interne care se pot realiza cu ajutorul bio-imprimante îă poată fi tranmsplantate. Specialiștii Oncogen au depus spre finanțare un proiect prin care să primească bani ca să poată face astfel de experimente pe rozătoare.
Așa arată primele urechi, realizate din celule stem umane cu bio-imprimanta 3D, la OncoGen
OncoGen este un institut unic în România și în sud-estul Europei, fiind dotat cu echipamente de ultimă generaţie pentru studii clinice cu scopul dezvoltării de tratamente inovatoare în cancer şi bolile cronice degenerative. Aici vor funcţiona şi două camere albe unice în România, o bancă de celule şi ţesuturi şi o biobază.