Balurile de epocă, reînviate la Timişoara de Centrul Cultural Francez

Câteva sute de persoane au valsat şi au bătut polka aseară în sala de bal a Casei Armatei din Timişoara, unde Centrul Cultural Francez împreună cu asociaţia "Carnet de bals" din Paris au readus în prim-plan moda balurilor "Belle Epoque".

La etajul I al clădirii unde a trăit fosta mare dragoste a lui Ludwig van Beethoven, chiar în sala în care Jeanette d'Honrath a dansat la recepţii somptuoase alături de soţul său (comandantul cetăţii, din 1823), timişorenii au exersat dansul de societate. Afară începuse să ningă, în sala de bal era magie, rumoare, bule de şampanie şi invitaţii la dans în limba franceză. Primele 16 perechi au deschis balul puţin după ora 19.00. Patru din Paris, cu costume de epocă, domni eleganţi în frac sau smoking, unii cu pantaloni trei sferturi. Arnaud Degioanni, coordonatorul artiştilor francezi deschide reprezentaţia şi invită la "un simplu marş". Marşul de uvertură din "Voievodul Ţiganilor". Pe marginea sălii, publicul aplaudă ritmat. Directorul CCF, Eric Baude, străbate sala la braţul unei doamne, îmbrăcaţi, amândoi, după rigorile Belle Epoque, de la pantofii bărbăteşti cu toc până la decolteul atent tăiat al doamnei. Se alătură dansului băieţi în jeans, fete cu cizme până la genunchi, domni cu papion, doamne cu corsaje strânse. Invitaţii veniţi de la Paris fac parte dintr-o organizaţie care de două decenii activează pentru păstrarea vie a dansului sde societate. Ei îi învaţă pe mai tinerii companioni cum să păşească, cum să se învârtă. "Marşul ăsta e o plimbare cu ritmul în inimă", spune cineva din sală. Zâmbete, dansuri şi costume de epocă

Al doilea dans, unul în cerc, e dans de animaţie şi socializare. Se cântă Malborough - "Când avem bani suntem fericiţi". Din nou, Arnaud Degioanni, graţios, explică ce şi cum: "Vom începe prin opt paşi înainte, în cerc, alături de partener. La opt, domnul se întoarce şi urmează alţi opt paşi…". După explicaţii începe muzica şi dansul. Toată lumea zâmbeşte pe margine, tinerii îşi dau coate şi intră în cerc. Nu contează cine a venit în costum de epocă sau cine a ajuns, direct de la plimbarea de sâmbătă seara prin cluburi, la bal. "Ideea noastră a fost să amestecăm oamenii, să le creăm un spaţiu de comunicare", spune Eric Baude, directorul CCF.

"E o şansă minunată"

La final, 200 de timişoreni au gustat aseară farmecului atmosferei de bal. "Ne-a bucurat să vedem atâţia băieţi încercând paşi de polkă şi vals. Exact acesta era unul dintre ţelurile noastre, să îi familiarizăm pe oameni", spune Ingrid Diac, unul din consilierii culturali ai CCF. Retrase după un dans ritmat, cuplurile îşi trag sufletul cu zâmbetul pe buze. "E o şansă minunată să dansăm astfel. E supereducativ în domeniul dansurilor de societate", spune Lavinia Firaţiu, 26 de ani. Împreună cu viitorul soţ, Horaţiu Brânzan, spune că a venit să se antreneze pentru nunta care e programată la vară.