Din greșeală, Guvernul a anunțat că statul ar putea suporta o parte din dobânda creditelor din programul guvernamental
Un program construit după modelul clasicului „Prima Casă”, „Prima Mașină” urmărește acordarea de credite ieftine celor care nu au avut până acum o mașină, indiferent de vârstă.
Programul a fost lansat anul trecut, dar deocamdată nu s-au acordat credite
Zilele trecute a fost aprobat și plafonul de garanții pentru acest an numai că, în comunicarea Guvernului scrie că dobânda este „subvenționată” în proporție de 50% de către stat. „Persoanele care vor achiziţiona un autovehicul prin Programul «Prima maşină» vor beneficia de o perioadă de creditare de maximum 5 ani, la un cost al maşinii de cel mult 50.000 lei plus TVA, şi cu o dobândă subvenţionată în proporţie de 50%”, scrie în comunicat. Ce ar însemna o dobândă subvenționată? Ca, de exemplu, dintro dobândă de 6% pe an, statul suportă o jumătate, așa încât clientul cu credit va avea de plătit doar 3%. Prevederea reprezenta o noutate, deoarece nu a fost inclusă în nicio comunicare oficială de până acum. Evz a primit mai multe întrebări de la cititori, legat de „noua” prevedere.
Au confundat dobânda cu garanția
În realitate, o astfel de prevedere nu există decât în comunicatul Guvernului, unde s-a strecurat o greșeală. Potrivit documentului oficial, ordonanța 66/2014, care include prevederile programului, statul nu subvenționează dobânda creditului, ci oferă băncilor garanții în proporție de 50% din aceste credite, exact cum se întâmplă la „Prima Casă”. Acest aspect fusese făcut public încă de la aprobarea programului „Prima Mașină”, în 2014. Datorită garanțiilor statului, băncile pot credita mai ieftin.
Răspunsul ministerului
Ministerul Finanțelor, responsabil de acest program, a confirmat EVZ că nimic nu s-a schimbat în prevederile programului de când a fost lansat acesta, și că nu este vorba despre o dobândă subvenționată.
„Costul total al finanțărilor (dobânda, comisioane etc.) acordate în cadrul programului este suportat de către beneficiar”, ne-au comunicat Finanțele.
În răspuns, ministerul a reluat și că „valoarea garanției acordate poate fi de maximum 50% din valoarea creditului, iar dobânzile, comisioanele și orice alte costuri generate de participarea la program nu sunt incluse în valoarea garanției”.