Băile cu plante şi ape saline redau pofta de viaţă

Când nu stau la soare, turiştii de lux se răsfaţă la centrele spa, iar cei cu venituri mai modeste la bazele de tratament din hoteluri.

Atunci când afară dogoreşte soarele, turiştii din staţiunile fiţoase, precum Mamaia, se refugiază în spa-urile hotelurilor de patru-cinci stele. Cei din staţiunile mai modeste profită de bazele de tratament, unde pot face băi saline, masaje cu parafină ori cu nămol de Techirghiol şi electroterapie. Medicii spun că tratamentele sunt excelente în depresii sau stări de stres, redând cheful de viaţă. Preţurile la bazele de tratament sunt de aproximativ trei ori mai mici decât pachetele de proceduri spa pe care le oferă hotelurile de lux. Cu bilete obţinute prin casa de pensie sau prin agenţii, procedurile sunt mai ieftine.   Masajele şi plantele, în topul preferinţelor În Saturn, la hotelurile Hora şi Balada, există centre de tratament bine dotate, destinate atât turiştilor din hotel, cât şi celor care vin cu bilete de trimitere. „Pe timpul verii, majoritatea clienţilor sunt turişti, însă, în restul anului, avem pacienţi care au suferit accidente şi vin la recuperare“, explică medicul Magdalena Dumitrescu, specialist în recuperare, medicină fizică şi balneofizioterapie.   Băile cu plante, cele cu sulf şi masajele sunt în topul preferinţelor celor care ajung în centrele de tratament. Mai ales dacă au avut un an greu. „Recomandăm băi cu plante celor care au fost stresaţi în timpul anului şi persoanelor care suferă de insomnii“, spune medicul Magdalena Dumitrescu. Într-o astfel de baie se amestecă peste 50 de sortimente de plante cu efect calmant.

Acelaşi efect de relaxare şi stimulare a circulaţiei sângelui îl au şi băile cu bule, pe care le-a încercat bucureşteanul Viorel Baicu. „Vin în centrul de tratament fiindcă am probleme la coloana vertebrală. Fac un fel de micromasaj, mă simt foarte bine şi sunt mulţumit de servicii“, spune bărbatul de 31 de ani, pe care l-am întâlnit la baza de tratament a Hotelului Hora. Ape saline pentru apatie, băi cu sulf pentru hernie

Dacă băile cu plante sunt recomandate stresaţilor, cele saline sunt prescrise apaticilor. „Ele relaxează musculatura, dar, pentru unii, pot acţiona precum un excitant nervos. Le prescriem mai mult celor fără chef de viaţă“, adaugă medicul Magdalena Dumitrescu.

Pentru cei care au dureri de spate, reumatism ori au suferit operaţii de hernie de disc, sunt incluse în pachetul de tratament băile cu sulf.

Masajele cu ulei şi cele cu nămol de Techirghiol se numără şi ele printre solicitările frecvente ale clienţilor. În general, este preferat cel cu nămol, pentru că puţini pot profita de el acasă, atunci când se întorc din concedii.

„Apăsarea este mai dură şi mai profundă datorită nămolului, dar nu este dureroasă“, povesteşte Constantin Cioruca, un bărbat trecut de 60 de ani. Electroterapia este căutată de cei care au contracţii musculare, dureri de spate, ulcere şi gastrite. „Diapulsul, ultima găselniţă în electroterapie, prinde bine celor cu afecţiuni digestive. Alţi curenţi calmează durerile de oase şi muşchi“, mai spune medicul Magdalena Dumitrescu. Preţuri între 10 şi 25 de lei procedura

Majoritatea turiştilor vin în bazele de tratament atunci când nu mai pot face faţă soarelui de pe litoral şi petrec aici în jur de două ore, timp în care trec prin minimum trei proceduri, în funcţie de problemele pe care le au. În centrele de tratament de la Balada şi Hora, un masaj costă 10 lei, o baie cu plante 13 lei, iar aplicaţiile cu parafină 17 lei.   Procedurile pe bază de curenţi costă între 10 şi 25 de lei. Tratamentele se pot face mai ieftin pentru cei care au bilete prin casele de pensii, ca şi pentru cei care vin prin agenţii de turism.

PRIN ASIGURĂRI

Tratament cu bilet de trimitere de la medic Românii asiguraţi pot beneficia de tratamente la preţuri mici în centrele de tratament balneare care au contract cu casele de asigurări, doar pe baza unui bilet de trimitere. „Biletul poate fi obţinut de la medicul de familie sau de la specialist. Se acoperă maximum patru proceduri pe zi“, explică purtătorul de cuvânt al Casei de Asigurări a Municipiului Bucureşti, Cristina Călinoiu. Cei care aleg acest sistem trebuie să acopere o parte din costuri.