Renegocierea contractelor bilaterale încheiate de Hidroelectrica este încă în desfășurare, iar beneficiarii acestor contracte nu au manifestat până acum disponibilitatea de a face concesii majore, potrivit lui Remus Vulpescu, șeful Oficiului Participațiilor Statului și Privatizării în Industrie (OPSPI).
”Beneficiarii au avut tendința de a se relaxa pe prevederile existente în contracte”, a declarat Vulpescu în cadrul unei conferințe de presă la Ministerul Economiei. În problema duratei contractelor nu a fost făcut vreun progres, niciuna dintre companii nefiind dispusă la o reducere a acesteia. Contractele existente în prezent expiră cel mai devreme în 2017 și cel mai târziu la începutul anului 2019.
Țintele pe care și le propune comisia de negociere a statului, condusă de Remus Vulpescu, sunt legarea prețurilor de cele din piața concurențială și micșorarea cantităților prevăzute în contracte. În prezent, doar un sfert din producția Hidroelectrica mai rămâne pentru a fi vândută pe piața reglementată sau pe cea concurențială. Departe de promisiunile ministrului Chițoiu Încăpățânarea ”băieților deștepți” face ca în prezent statul să nu aibă decât două variante, niciuna convenabilă. Fie acceptă propunerile primite, care presupun ”oarecari creșteri de prețuri și mici scăderi ale cantităților contractate”, potrivit lui Vulpescu, fie continuă negocierile până la un moment nedeterminat, în speranța obținerii unor rezultate mai bune. Pe 18 mai, ministrul Economiei, Daniel Chițoiu, declara că în urma renegocierilor s-ar fi stabilit ca prețurile fixe din contracte să fie eliminate și că până la 31 mai procesul va fi încheiat. A doua parte a declarației s-a dovedit a nu fi adevărată, în timp ce prima parte era cel mult o jumătate de adevăr, din moment ce scăderea efectivă a prețului obținută în urma negocierilor este una minoră.