Baia de sânge care desparte pentru totdeauna Rusia și Polonia

În ziua de 13 aprilie 1943, Germania anunță descoperirea unei gropi comune cu 4.143 de tineri ofițeri polonezi uciși de sovietici.

Timp de mai multe decenii, comuniștii ruși aruncă crima în cârca naziștilor.

În 2007, marele regizor polonez Andrzej Wajda, pe atunci în vârstă de 82 de ani, realizează un remarcabil film-mărturie despre această dramă, căreia i-a căzut victimă și tatăl său.

Începând cu vara anului 1941, imediat după intrarea lor în război împotriva URSS, germanii descoperă în pădurea Katyn câteva sute de tineri ofițeri polonezi în uniformă, împușcați cu câte un glonț în ceafă și aruncați în gropi comune.

Descoperirile macabre se înmulțesc în primele zile ale lui aprilie 1943.

Germanii, care suferiseră o înfrângere usturătoare la Stalingrad, decid să facă publică existența gropii comune, cu speranța de a-I rupe astfel pe sovietici de aliații anglo-americani.

Moscova neagă imediat acuzația pentru monstruoasa crimă, însă guvernul polonez, aflat în exil la Londra, condus de generalul Wladislaw Sikorski, cere chiar de a doua zi o anchetă a Crucii Roșii internaționale.

Stalin rupe imediat relațiile diplomatice cu Sikorski.

Churchill, care are nevoie de Stalin pentru a lupta împotriva lui Hitler, este îngrijorat de această fisură în interiorul alianței.

Într-un mod foarte oportun, intransigentul Sikorski moare într-un accident de avion, la Gibraltar, pe 4 iulie 1943.

Citiți continuarea în Evenimentul Istoric.