Bacterie care foloseşte arsen în ADN, descoperită de NASA | VIDEO

Cercetătorii NASA au descoperit o nouă formă de viaţă, o bacterie capabilă să folosească arsen în loc de fosfor în lanţul său ADN. Mediile bogate în arsenul, cum este cel în care a fost descoperită bacteria, sunt socotit unele dintre cele mai puţin propice medii pentru evoluţia vieţii.

Anunţul a fost făcut public astăzi, într-o conferinţă de presă organizată de NASA, anunţată încă de ieri. Bacteria a uimit cercetătorii nu doar prin capacitatea de a supravieţui în arsenic, ci mai ales pentru că foloseşte arsenicul pentru a se dezvolta. Astfel, s-a constatat că bacteria înlocuieşte fosforul cu arsenic în lanţul ADN. Bacteria a fost descoperită în lacul Mono, Parcul Naţional Yosemite (California).

NASA a adăugat că descoperirea este una importantă în "programele de căutare a dovezilor referitoare la existenţa vieţii extraterestre". Legătura dintre bacteria din California şi viaţa extraterestră este mai degrabă una de context. De ce o bacterie de pe Pământ e legată de viaţa extraterestră? "Noi credeam că viaţa cere toate aceste şase elemente: carbon, hidrogen, azot, oxigen, fosfor şi sulf. Ei bine, acum am putea avea o excepţie", a spus profesorul Ariel Anbar, de la Universitatea din Arizona, prezent la conferinţa organizată de NASA în această seară.

Însă bacteria descoperită nu foloseşte niciunul dintre aceste elemente, ci "otrăvitorul" arsen. NASA a descoperit până acum numeroase planete în Univers ale căror atmosfere nu conţin cele şase elemente, iar acestea au fost deja socotite drept locuri puţin probabile pentru a găzdui viaţa.

Anunţul NASA a fost primit cu dezamăgire pe internet. Ieri, NASA promisese o descoperire care să aibă un impact major în căutarea dovezilor despre existenţa vieţii extraterestre. După anunţ, cei mai euforici dintre bloggeri au spus că NASA anunţă descoperirea unei forme de viaţă pe altă planetă. Cei mai rezervaţi au spus că NASA anunţă o nouă planetă, una propice vieţii, cum s-a întâmplat în vara acestui an, odată cu descoperirea planetei Gliese 581g. Viaţa extraterestră e încă departe "Este pentru prima dată când observăm că arsenul stă la baza dezvoltării unui microorganism", a completat profesorul Anbar. El a admis, totuşi, că o sentinţă în eterna dezbatere "există sau nu viaţă extraterestră" este departe de a fi pronunţată. Recent, NASA a folosit acelaşi mecanism - anunţul unei conferinţe misterioase pentru a doua zi - când a făcut publică descoperirea celei mai tinere găuri negre observate până în prezent.