"Bachus", împuşcat pentru că i-a furat lui Ceauşescu 100 de milioane

Revista presei.

Libertatea "Bachus", împuşcat pentru că i-a furat lui Ceauşescu 100 de milioane le lei In anii '70, devenise cel mai bogat om din Romania şi unul din cele mai influente personaje. Avea Bucureştiul la degetul mic, trăia ca un rege, făcea afaceri cu mai-marii regimului comunist şi părea intangibil. Gheorghe Ştefănescu, zis "Bachus", "îndoia" vinul la scară mare cu apă şi pastile aduse din Occident şi-l vindea apoi poporului, care îl aprecia cum se cuvine. Perioada de glorie a gestionarului cu doar cinci clase absolvite, începută în 1970, s-a terminat în 1978, pe 8 august, când a demarat operaţiunea de lichidare a reţelei "Bachus", ce împânzise toată ţara. Trei ani mai târziu, pe 4 decembrie 1981, Ştefănescu a fost executat la Jilava. Prejudiciul cauzat: 100 de milioane de lei, o sumă uriaşă la nivelul acelor ani!

Gheorghe Ştefănescu s-a născut pe 11 septembrie 1929 într-o familie de negustori, în care vinul se simţea la el acasă. A cincea generaţie de "vinari", Gică n-a sărit etapele meseriei, dar s-a legat repede de tradiţia strămoşilor săi şi a învăţat din mers cum să facă bani. Mulţi bani. Prea mulţi bani,dacă ar fi să ne luăm după spusele lui Dorin Mihăiasa, şeful colectivului anticorupţie numit Ceauşescu pentru a ancheta cel mai important caz de fraudă din perioada comunistă. Ziua

Repetentul Tariceanu Calin

Inainte sa fie politician si premier, Tariceanu a fost pionier, student si manechin. Un student care a ramas repetent in anul doi la Facultatea de Hidrotehnica, sectia Constructii hidrotehnice, ca orice om.

Aplicantul Popescu Tariceanu I. Calin-Constantin Anton, numar matricol 2382, a ramas repetent in anul universitar 1971/1972 chiar din cauza unuia dintre examenele de baza, "Hidraulica si mecanica fluidelor", sustinut in sesiunea de vara, la care a primit nota patru. Admis la facultate in septembrie 1970 cu media 6,67, Tariceanu a avut probleme cu studentia inca din anul I (1970/1971), pe care l-a terminat cu media generala 6,72. Anul urmator a ramas repetent, iar in urmatorul an II (1972/1973) a reusit sa salte la media generala 7.00. Gazeta Sporturilor

Secretul lui Mutu

Adrian Mutu a jucat practic într-un picior contra Franţei, iar staff-ul "naţionalei" a ştiut acest lucru. Încă de la reunirea lotului, medicul Pompiliu Popescu a constatat că atacantul Fiorentinei are o leziune la meniscul intern de la genunchiul stîng.

Imediat s-a declanşat alerta şi a fost convocat de urgenţă un comitet de criză, la care au participat Victor Piţurcă, Ionuţ Lupescu, Adrian Mutu şi Pompiliu Popescu. Discuţiile s-au purtat în mare secret şi s-a stabilit de comun acord să nu se facă public diagnosticul "Briliantului". Problemele pentru vedeta "naţionalei" apăruseră încă dinaintea partidei Fiorentina - Steaua 0-0, disputată pe 30 septembrie, în Liga Campionilor.

Cotidianul

Partidele se ţin în şah cu listele

Principalele trei partide de pe scena politică autohtonă se gândesc chiar şi pe ultima sută de metri, aşteptând ca adversarii să încheie primii listele cu candidaţii pentru parlamentare.

Liderii partidelor ar trebui să închidă astăzi listele de candidaţi, pentru că luni este ultima zi în care acestea pot fi depuse la Biroul Electoral Central. Însă candidaţii sunt departe de a fi stabiliţi, în fiecare zi fiind mutaţi dintr-un judeţ în altul, din colegiu în colegiu, sau retraşi de pe listă, ori băgaţi la loc. La Bucureşti se înregistrează cea mai mare nebuloasă în privinţa candidaturilor, cele trei mari partide, PSD, PD-L şi PNL, având stabilite de principiu numele candidaţilor, dar neştiind unde să-i plaseze pe tabla de şah a colegiilor, în aşa fel încât să iasă fiecare cât mai avantajat.

Cancan

Ce i-a facut Andreea Raicu lui Tudor Chirila

Dupa ce a confirmat despartirea de solistul trupei Vama, vedeta Prima TV a inceput sa stearga, pas cu pas, orice urma a existentei fostului ei iubit in viata sa. La aproximativ doua saptamani de la ruptura, bruneta l-a eliminat pe Tudor Chirila si de pe blogul ei.

Infirmand practic tonul amical al despartirii, pe care ea, in mod special, s-a straduit sa-l transmita, Andreea a facut, recent, un gest care denota clar ca are resentimente fata de fostul ei partener. La debutul ei in clubul bloggerilor, Andreea Raicu si-a ales cu grija favoritii din domeniu, selectand la sectiunea blogroll doar doua adrese: cea a iubitului ei, Tudor Chirila, si a colegului ei de televiziune, Dan Fintescu. Gândul

Trei investitori de la Ford Craiova, beţi, au distrus un Peugeot

Ei s-au ales cu dosar penal pentru distrugere şi 50 milioane vechi datorie - valoarea pagubelor.

Trei oameni de afaceri, din grupul celor prezentaţi cu fast de premierul Tăriceanu ca furnizori ai Uzinei Ford Craiova, sunt cercetaţi de poliţie după ce, beţi fiind, au încercat să-şi „distrugă” concurenţa. Imediat după momentul oficial, consumat pe 4 septembrie la hotelul Marriott, fraţii Toby, Adam şi Shaun Monaghan, de naţionalitate scoţiană, au avut un program încărcat. A doua zi, investitorii s-au deplasat la Craiova pentru a face cunoştinţă cu oraşul unde vor produce piese şi subansamble pentru Ford. A treia zi, fraţii s-au pus pe băut în barul Play, încă de la orele prânzului, unde au investit cam 1.000 de lei în vodcă şi whisky.

Jurnalul Naţional Mitul Anei Aslan, înecat în bălării

Mărcile "Ana Aslan" şi Gerovital au fost înregistrate în 154 de ţări. În România, visul Anei Aslan a rezistat nu­mai cât a trăit ea. Mult prea puţin pentru ca noi să ne bucurăm de geniul care a clădit un mit, din păcate, un mit mai puternic peste hotare.

La mai bine de cincizeci de ani de la înfiinţare, în haosul legilor româneşti, Institutul Naţional de Geriatrie şi Gerontologie "Ana Aslan" (INGG) se luptă cu lipsa banilor, a specialiştilor sau cu degringolada administraţiilor de tot soiul. Fondurile statului, inexistente, au făcut ca institutul să se descurce prin forţe proprii. Situaţia a fost îngreunată şi mai mult în mo­men­tul în care, la începutul lui 2003, institutul a fost scos din sub­ordinea Ministerului Sănătăţii şi trecut la Regia Autonomă Administraţia Patrimoniului Protocolului de Stat (RA-APPS). Privit prin prisma atât de cunoscută românilor, aceea a mizei imobiliare, numai patrimoniul "Aslan" de la Otopeni valorează 340 de milioane de euro.