Bacalaureatul rămâne în şah

Ministrul educaţiei le cere „dascălilor de bună-credinţă” să supravegheze Bacalaureatul.

„Cine vă reprezintă mai bine, elevii pe care îi pregătiţi sau liderii sindicali?”, a fost una dintre întrebările retorice adresate ieri de ministrul educaţiei Daniel Funeriu profesorilor României. Presat de ameninţările dascălilor cu greva, ministrul a organizat o conferinţă de presă, ocazie cu care, din faţa camerelor de filmat, le-a cerut profesorilor să participe la examenul de bacalaureat a cărui probă de competenţe la o limbă străină coincide cu prima zi de grevă generală a profesorilor, programată pe 31 mai.

De asemenea, Funeriu le-a solicitat dascălilor să nu blocheze anul şcolar. „Boicotarea anului şcolar rezolvă criza economică?”, a punctat el, în acelaşi timp refuzând să facă vreo declaraţie fermă cu privire la reducerile salariale. „Să aşteptăm să fie trimisă scrisoarea către FMI, să vedem ce va hotărî guvernul şi apoi discutăm despre aceste măsuri”, a încercat o explicaţie Funeriu.

Profesorii rămân pe poziţii

La schimb însă, el a promis o întrevedere cu o parte dintre liderii sindicali. „Vor fi discuţii pe marginea nemulţumirilor a cestora. Cel mai probabil, întâlnirea va avea loc la începutul săptămânii viitoare”, au explicat subordonaţii ministrului.

Liderii sindicali rămân însă pe poziţii şi sunt mai hotărâţi ca niciodată să continue protestele. „Boicotarea examenelor naţionale o face ministrul educaţiei care ca un «yesman» răspunde tuturor directivelor de sus, fără să vadă că în sistemul de învăţământ nu s-a mai făcut nicio angajare de zece ani”, a arătat imediat după conferinţa de presă Liviu Marian Pop, secretar general al Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI).

Cu 25% mai puţini bani

Principala nemulţumire a profesorilor este legată de intenţia guvernanţilor de a scădea cu 25% salariile bugetarilor, printre care se numără şi profesorii şi-aşa prost remu neraţi.

„Noi ne întrebăm încă dacă reducerea va fi făcută din fondul de salarii sau din salariu individual. Cred că dacă s-ar aplica prima variantă ar fi cumva mai bine, dar deja e foarte greu, la ce salarii sunt în învăţământ”, a completat sindicalistul, al cărui salariu ca profesor cu gradul I didactic şi 14 ani de vechime este de 1.311 lei. După reducerea de 25%, acesta ar primi lunar doar 983 de lei.

„Problema cea mai mare este la debutanţi, care acum câştigă 825 de lei. După reduceri, vor primi 618 lei, în condiţiile în care muncitorii necalificaţi îşi păstrează cei 600 de lei”, a precizat Liviu Pop.