Bacalaureatul 2011, susţinut integral în iunie

Ministrul educaţiei a schimbat calendarul examenului de maturitate şi pe cel al evaluării naţionale. Nicio probă nu va mai fi susţinută în timpul anului şcolar.

Ministrul educaţiei, Daniel Funeriu, a parafat o "mică reformă" cu doar câteva zi le înaintea deschiderii noului an şcolar: a modificat calendarul examenului de Bacalaureat şi pe cel al evaluării naţionale. Decizia a fost luată la presiunile dascălilor, care au contestat organizarea probelor practice ale Bacalaureatului în timpul anului şcolar, pe motiv că ar fi fost perturbată activitatea normală la clasă.

"Am hotărât să împingem probele spre sfârşitul anului şcolar pentru a nu mai exista problema orarului pentru ceilalţi copii", au explicat mai-marii Ministerului Educaţiei.

Vacanţa de vară începe mai devreme

Prin urmare, atât probele orale ale examenului de maturitate, cât şi cele scrise se vor desfăşura în iunie, când absolvenţii de liceu vor fi deja în vacanţă.

Şi cele două examene scrise din cadrul evaluării naţionale de la finalul clasei a VIII-a au fost decalate cu o lună, astfel că, în loc de mai, elevii vor intra în "probele de foc" tot în iunie.

Potrivit noului calendar, elevii claselor a VIII-a vor termina cursurile pe 10 iunie, iar proba scrisă la limba română se va desfăşura pe 20 iunie, în timp ce examenul la matematică va avea loc pe 22 iunie. Toate emoţiile vor dispărea pe 27 iunie, când se vor afişa rezultatele finale.

Şase probe scrise şi practice

Spre deosebire de colegii lor mai mici, liceenii din anii terminali vor avea de îndurat emoţii mai bine de o lună, de pe 27 mai, când se vor înscrie la Bac, şi până pe 8 iulie, când vor fi afişate rezultatele finale. Astfel, proba de evaluarea a competenţelor lingvistice se va desfăşura în intervalul 6-8 iunie, proba de evaluare a competenţelor digitale va fi organizată în perioada 13-17 iunie, iar cea pentru o limbă de circulaţie internaţională între 20 şi 23 iunie.

Între probele orale şi cele scrise, absolvenţii de liceu vor avea un răgaz de cinci zile. Astfel, proba scrisă la limba română va fi organizată pe 27 iunie, cea la disciplina profilului (istorie pentru profilul uman şi matematică pentru real) pe 29 iunie, iar pe 1 iulie, cea la alegere, a specializării.

Începând cu 9 iulie, liceenii vor putea începe să se pregătească pentru înscrierea la facultate. Ca şi în acest an, elevii care participă la probele practice vor obţine un certificat de competenţe, indiferent de punctajul obţinut.

Cei care nu promovează examenul de maturitate vor putea cere recunoaşterea anumitor probe scrise la care au obţinut cel puţin 5. Excepţie de la această regulă vor face doar aceia care vor fi eliminaţi din examen pe motiv de fraudă.