Elevii vor fi împărţiţi în doua categorii, liceenii care vor să urmeze o facultate vor susţine exemenele obişnuite şi cei care doresc să intre pe piata muncii care vor susţine teste mai uşoare
Ministrul Educaţiei, Ecaterina Andronescu a afirmat că s-a ajuns la concluzia că trebuie introdusă o nouă formă de finalizare a studiilor liceale.
"Se conturează ideea unui bacalaureat profesional. Acest lucru înseamnă că vom avea bacalaureatul naţional, pe care-l şi avem acum, cu aceleaşi probe, cu acelaşi conţinut, iar bacalaureatul profesional să-l gândim ca o formă de finalizare pentru cei care nu ţintesc învăţământul superior, dar vor să meargă în producţie. În felul acesta, prin bacalaureatul profesional, le dăm o certificare a capacitatilor lor profesionale", a spus ministrul Educaţiei, după şedinţa de guvern.
Probele de competenţe la bacalaureatul profesional vor fi identice cu cele de la bacalaureatul naţional, dar vor fi adăugate un proiect şi o proba practică, precum şi un examen scris la educaţia antreprenorială.
"Dacă absolventul de liceu susţine bacalaureatul naţional sau bacalaureatul profesional este obţiunea lui. El decide ce face cu viaţa lui mai departe. Dacă merge în învăţământul superior, atunci va opta, probabil, pentru bacalaureatul naţional, dacă va merge spre intrarea pe piaţa muncii probabil că va opta pentru acest bacalaureat profesional", a mai spus Andronescu.
Potrivit Legii educatiei, adoptata in mandatul ministrului Daniel Funeriu, bacalaureatul diferentiat ar urma sa intre in vigoare din 2016, adica incepand cu generatia de elevi care incepe clasa a IX-a in anul solar 2012-2013.