Elevii de la Liceul „Tudor Vladimirescu” din Bucureşti au ieşit cu zâmbetul pe buze din săli, cu o oră înainte de expirarea timpului de examen. Majoritatea au declarat că s-au descurcat la proba de limba română, deşi se aşteptau să le pice proză, şi nu poezie, la ultimul subiect.
Elevii de la profilul real au avut parte, la primul subiect, de un text de Cezar Petrescu, un paragraf din „Omul din vis”, pe baza căruia să rezolve opt cerinţe, cotate cu 2 sau 4 puncte. La punctul al doilea, elevii au avut de redactat un text argumentativ despre reclame, iar la punctual al treilea, elevii au avut de redactat un eseu în care să prezinte tema şi viziunea despre lume dintr-un text aparţinând lui Mihai Eminescu. Majoritatea au ales la ultimul subiect să comenteze „Luceafărul”. „Subiectele mi s-au părut uşoare. Mă aştept la o notă mare”, a declarat Ana Bucuru, elevă a Liceului „Tudor Vladimirescu”, la ieşirea din examen.
Elevii de la profilul uman au primit la primul punct textul „Donna Alba”, de Gib. I.Mihăescu, cu mai multe cerinţe, iar la subiectul al doilea, au avut de redactat un text argumentativ despre importanţa lecturii pentru elevi. La ultimul subiect, aceştia au avut de redactat un eseu în care să prezinte tema şi viziunea despre viaţă dintr-o poezie neomodernistă, având de ales între Ion Barbu - „Riga Crypto” si „Lapona Enigel”, Nichita Stănescu, „Către Galateea” sau „Flori de mucegai” de Tudor Arghezi. „Au fost accesibile subiectele, Nichita Stănescu nu a fost nici greu, nici uşor, mă aştept la un 7-8”, a declarat şi Ştefania Piperea, elevă la acelaşi liceu.
Stricteţea din sălile de examen s-a menţinut, datorită camerelor de supraveghere care captează inclusiv voci, iar elevilor nu li s-a permis nici măcar să iasă cu subiectele din sălile de examen. „Nu am putut să mişcăm nimic, profesorilor le este frică de camere, mai ales după scandalul de anul trecut de la Liceul Bolintineanu”, ne-a declarat un elev. Dacă proba de limba română nu le-a pus probleme, matematica este „cuiul” pentru cei mai mulţi, cu atât mai mult cu cât această materie a stricat mediile şi în anii precedenţi.
Dacă la liceele de top, elevii şi-au făcut deja planuri cu privire la facultatea pe care o vor alege, cei de la Liceul Tudor Vladimirescu, o unitate şcolară de cartier, cu nivel mediu, elevii aşteaptă mai întâi să vadă ce note vor lua la Bac şi apoi se vor gândi şi la o facultate. Câteva universităţi private şi-au făcut reclamă la intrarea în liceu.