Chiar dacă s-au mai împotmolit la înţelegerea textelor date spre analiză, elevii s-au descurcat onorabil la oral. Emoţii mai mari sunt la probele scrise, mai ales că regulile antifurt s-au înăsprit.
Prima zi de examen din cadrul bacalaureatului 2011 s-a încheiat fără incidente semnificative. Proba de evaluare a competenţelor lingvistice de comunicare orală la limba română, desfăşurată ieri, a adus în faţa comisiei de examinare o bună parte din cei 210.000 de absolvenţi de liceu.
În Dolj, din cauza unei furtuni care a afectat reţeaua informatică, patru centre de examinare au primit subiectele de rezervă. Un alt incident s-a înregistrat în Capitală, unde o tânără a leşinat înainte de a intra la examen. Ea va da examenul în cursul zilei de astăzi.
Conform rezultatelor parţiale, în Capitală nu a fost eliminat niciun candidat de la examen.
Să vorbeşti natural, chiar dacă ce spui nu e inteligent
Cerinţele pentru această probă au fost gândite în aşa fel încât să nu dea prea mari bătăi de cap elevilor. "Dacă textul pe care îl primeşti nu este prea greoi şi ştii să legi câteva cuvinte într-o formă cât de cât elegantă, nu ai probleme la proba aceasta. Este important să vorbeşti cât mai natural, chiar dacă ceea ce spui nu este foarte inteligent", spunea ieri relaxat un candidat, la ieşirea de la examen, în faţa liceului "Gheorghe Şincai" din Capitală.
Tot acolo, o mamă care îşi aştepta fiica să iasă din examen, urmărea pe telefonul mobil exemple de subiecte apărute în presa scrisă. "Am văzut câteva exemple de subiecte şi mi se pare că au un limbaj destul de pretenţios şi că sunt făcute pentru nişte copii mai maturi. Oricum, subiectele sunt mult mai adecvate faţă de examenele de acum câţiva ani la limba română, care aveau cerinţe ca pentru academicieni".
Elevii care au participat ieri la proba de evaluare a competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba română au avut de dovedit următoarele competenţe: că citesc corect, cursiv şi expresiv un text literar sau nonliterar, că înţeleg mesajul textului, că pot exprima un punct de vedere printr-un discurs coerent, că folosesc corect limba literară.
Proba fără note
În funcţie de performanţele lor, elevii au fost încadraţi în unul dintre următoarele niveluri de competenţă: utilizator experimentat, utilizator avansat, utilizator mediu. Anul acesta, probele din cadrul bacalaureatului şi modul de desfăşurare a examenului nu diferă mult faţă de anul trecut.
Ca o noutate, Ministerul Educaţiei permite organizaţiilor de părinţi şi reprezentanţilor ONG-urilor participarea la supravegherea examenelor. Accesul se face pe bază de acreditare.
Scăpări organizatorice
Chiar dacă reprezentanţii ministerului îşi doresc ca vigilenţa să fie cuvântul de ordine pentru acest bacalaureat, o eroare de organizare a apărut chiar din neglijenţa lor: calendarul examenelor a fost modificat, după ce organizatorii şi-au dat seama că una dintre probe a fost planificată într-o zi liberă.
Astfel, proba D, de evaluare a competenţelor digitale, a fost mutată din data de 13 iunie, cum fusese anunţat iniţial, în 10 iunie, din cauză că ziua aleasă iniţial este liberă pentru bugetari, cu ocazia Rusaliilor.
TENTAŢIA COPIUŢELOR
"Doar la biologie vreau să mă pot inspira, că îmi dă bătăi de cap"
Dacă întrebi absolvenţii de liceu dacă au de gând să copieze la bac, se jură pe ce au mai sfânt că nici nu le-a trecut aşa ceva prin minte. În cercurile lor de prieteni însă, şi pe forumuri, sunt mai slobozi la gură/mână. Odată cu anunţarea pedepselor pentru cei ce sunt prinşi cu fiţuici ori aparatură de copiere, a înflorit şi zvonistica.
"Am auzit din nişte surse că s-a dat greu la bacul olimpicilor şi au fost elevi care au încercat să copieze... S-ar putea să fie măcel anul acesta la bac din cauza unor conflicte politice. Doresc să aibă o promovabilitate foarte mică, chiar 0% în unele licee, pentru a avea motive să le desfiinţeze", scrie cineva pe un forum pe care se discută despre bac. Apoi continuă alarmist: "Am auzit că s-ar putea să ne bage şi elevi, care, de fapt, sunt doar studenţi de la Academia de Poliţie sub acoperire, deci aveţi grijă că s-ar putea să fie nasol rău".
Un coleg de discuţii îi spune că "depinde de norocul fiecăruia" şi că el nu ar vrea să copieze prea mult. "Doar la biologie vreau să mă pot inspira cât de cât, că îmi cam dă bătăi de cap. În rest, nu am probleme, spune acesta". Altul avansează ipoteza că anul acesta se va copia cel mai mult, "pentru că le-au fost tăiate salariile profesorilor, şi un ban în plus pe criza asta nu strică".
Metodele de supraveghere se aleg după buget
Ministerul Educaţiei avertizează că elevii care vor fi prinşi copiind vor fi daţi afară din examen şi nu vor putea participa la următoarele două sesiuni de examinare. De acelaşi tratament vor avea parte şi cei prinşi că intră în sala de examen cu fiţuici ori aparatură de orice fel, inclusiv telefoane mobile, chiar dacă nu au folosit-o.
Metodele de prindere a celor ce vor să fraudeze depind mult de rigoarea profesorilor examinatori, a comisiilor, dar şi a aparaturii de care dispun şcolile. În Timişoara, spre exemplu, au fost instalate camere video în sălile de clasă, iar în judeţul Gorj, la probele scrise, se vor folosi camerele web ale calculatoarelor, fiindcă nu există bani pentru un sistem de supraveghere performant.
Tel Verde pentru semnalarea abuzurilor
Pentru sesizarea neregulilor de la Bac, Ministerul Educaţiei, Cercetării şi Tineretului a pus la dispoziţie numărul de telefon cu apelare gratuită 0800.801.100.
Ministerul reaminteşte părinţilor şi elevilor că examenul de bacalaureat este gratuit pentru elevii clasei a XII-a şi îi roagă să semnaleze la acest număr orice situaţie în care se solicită bani pentru organizarea examenului sau pentru protocol. 2 sesiuni de bacalaureat vor sta pe tuşă elevii care sunt prinşi copiind la bac sau cu fiţuici ori aparatură specială asupra lor
- Bac 2011: exemple de subiecte la proba de Limba română
CALENDAR
O lună de emoţii pentru candidaţi
- Examenul de bacalaureat continuă cu proba de evaluare a competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă, care va avea loc în perioada 8 – 10 iunie.
- În 10 iunie începe proba de evaluare a competenţelor digitale, iar în 20-23 iunie absolvenţii de liceu participă la proba de evaluare a competenţelor lingvistice într-o limbă de circulaţie internaţională.
- În data de 27 iunie încep examenele scrise, primul fiind la limba şi literatura română, în 28 iunie se desfăşoară examenul de limbă şi literatură maternă, iar în 29 iunie - proba obligatorie a profilului.
- În 1 iulie, are loc proba la alegere. Rezultatele vor fi afişate în 3 iulie, iar în ziua următoare se depun contestaţiile.
- În 8 iulie se afişează rezultatele finale.